Reuma ontstaat, net als heel veel andere chronische aandoeningen, vanuit een complex samenspel van factoren. Naast een langdurige lichamelijke belasting, zijn er ook nog heel veel andere factoren die een zeer ongunstig effect kunnen hebben op het ontwikkelen van deze chronische aandoening. Laten we deze eens nader bekijken.

Ik wil allereerst even heel duidelijk stellen dat de hierna te noemen factoren nooit op zichzelf de aanleiding kunnen zijn voor het ontstaan en/of ontwikkelen van reuma. Het is een samenspel van factoren die een zeer ongunstig effect kunnen hebben op de ontwikkeling van reuma. Neem even contact op, of maak een vrijblijvende afspraak, als je hier meer vragen over hebt!

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex proces in je lichaam die uiteindelijk maar één doel heeft: Het onschadelijk maken en afvoeren van de schadelijke stoffen die niet in je lichaam thuishoren. Als je immuunsysteem uit balans is, en niet meer optimaal functioneert, kan dit grote gevolgen hebben voor je lichaam. Schadelijke stoffen worden niet meer efficiënt onschadelijk gemaakt en afgevoerd, maar blijven (deels) achter. Dit stapelt zich op totdat het lichaam er wérkelijk last van gaat ondervinden. Er kunnen bijvoorbeeld ontstekingen ontstaan in de gewrichten, zoals bij reuma het geval is. Als reactie hierop gaat het immuunsysteem de reuma te lijf met schadelijke antistoffen die op hun beurt de klachten uiteindelijk weer verergeren. Met name in de gevallen van de ziekte van Bechterew, Juveniele Chronische Artritis en Reumatoïde Artritis is het gevolg van een verzwakt immuunsysteem.

Erfelijke aanleg

Als het eerder genoemde immuunsysteem uit balans is, kan dit het gevolg zijn van een slecht gebalanceerd voedingspatroon. Maar ook is er de mogelijkheid dat dit erfelijk is. Eventuele erfelijke aanleg is nooit de enige reden voor Reuma, maar zal heel sterk van andere omstandigheden afhangen.

Bacteriën en Virussen

Het immuunsysteem kan ook ontregeld raken door bijvoorbeeld een bacteriële of virale infectie. Een voorbeeld hiervan is een ontregeld immuunsysteem als gevolg van een streptokokkeninfectie in de keel, als onderdeel van de ziekte van Lyme.

Stress

Een erg hoge en voortdurende geestelijke belasting kan de ontwikkeling van reuma op een negatieve manier beïnvloeden. Ook het eventuele herstel wordt belemmerd door stress.

Belasting van je lichaam

Bij een foutieve belasting van het lichaam, kan de reuma fors erger worden. Ook de extra belasting van overgewicht speelt hier een grote rol in. Het mag logisch zijn dat de ontstoken gewrichten ten allen tijde moeten worden ontzien.

Ook de chiropractor kan helpen!

Bij een chronische reuma is het van het grootste belang om de diagnose zo snel mogelijk te stellen. Hoe eerder de diagnose gesteld is, hoe meer kans op genezing. Juist in dit genezingsproces kan de Chiropractor van groot belang zijn.

De chiropractie is gebaseerd op het idee dat het genezingsproces volledig wordt geleid door het zenuwstelsel. Mocht dit niet goed functioneren door bijvoorbeeld een blokkade, zal dit het genezingsproces nadelig beïnvloeden. Ook heeft de Chiropractor aandacht voor de gewrichten op zich. Door het toepassen van verschillende relevante druktechnieken zal de beweeglijkheid van de gewrichten in de meeste gevallen direct verbeteren.

Als je specifieke vragen hebt, maak dan even een afspraak. Wij zullen je dan een persoonlijk advies geven.