In deze tijden van stress, soms slecht eten en vaak nog minder bewegen, is een te hoge bloeddruk een groot probleem. Veel mensen hebben hier wel eens mee te maken gehad, of zullen er mee te maken krijgen. Gebrek aan slaap en overgewicht zijn hier ook debet aan. Hier een aantal tips om je bloeddruk in bedwang te krijgen en te houden!

Tip 1: Doe iets aan je overgewicht

Als jouw gewicht te hoog is, is de kans heel groot dat je al een hoge bloeddruk hebt, of dat je er vandaag of morgen last van gaat krijgen. Afvallen is niet alleen goed voor je hart- en bloedvaten, maar is ook heel goed voor het verliezen van het opgehoopte vocht in je lichaam. Dit heeft een sterk verlagend effect op je bloeddruk.

Tip 2: Ga bewegen

Eén van de beste manieren om stress en een te hoge bloeddruk aan te paken, is bewegen. Als je tenminste iedere dag minimaal 20 minuten per dag fietst en/of wandelt. Let er wel op dat dit een vast onderdeel van je leven moet zijn. Zodra je stopt, ben je winnen een paar weken de winst alweer kwijt.

Tip 3: Neem de tijd om te slapen

Als je iedere nacht een uurtje te kort slaapt, zal dit al onherroepelijk leiden tot een verhoging van je bloeddruk. Als je beter wilt slapen, is overdag een half uurtje sporten (zie tip 2) en voldoende daglicht de oplossing. Onnodig te zeggen dat op tijd naar bed gaan ook belangrijk is.

Tip 4: Vermijd stress

Het mag bekend zijn dat stress een hele bepalende factor is voor de bloeddruk. Een negatieve bepalende factor, wel te verstaan! Met name permanente stress, chronische stress, zal het probleem alleen maar verergeren.

Stress is niet een probleem wat je met goede voeding en/of een pilletje gemakkelijk op kunt lossen. Voor het elimineren van de stress, is het belangrijk de oorzaak te vinden, en juist deze weg te nemen. Denk ook eens aan ontspanningsoefeningen, regelmatig bewegen en eventueel ingeplande rusttijden.

Tip 5: Stop met roken

Tsja, moeten we het nog zeggen? Vooruit, nog één keer dan: Stop gewoon met roken. Naast grote voordelen voor de bloeddruk, ook fantastisch voor je algemene gezondheid.

Tip 6: Beperk je ergernis en woede

Het is waar dat ergernis en woede veel stress met zich meebrengt, dus zou dit onder tip 4 moeten staan. Maar ik wil deze toch even apart noemen omdat dit soort irrationeel gedrag vaak leidt tot depressieve gevoelens, waarna de woede alleen maar erger wordt. De bekende vicieuze cirkel waar je niet in wilt belanden. Een veelgehoorde bewering is dat ‘boos zijn’ alleen maar aangeleerd gedrag is. Dat betekend dus dat het ook weer afgeleerd kan worden.

In totaal 6 waardevolle tips om je bloeddruk te verlagen en in toom te houden. Probeer niet om alle tips voor de volle 100% goed te doen, hoewel dat natuurlijk perfect zou zijn. Maar té veel hooi op je vork nemen zal leiden tot misklukking en teleurstelling. Dit brengt weer stress met zich mee en…juist…die visieuze cirkel weer.

Gewoon op een verantwoorde manier met je lichaam en geest om gaan, dan heb je het grootste deel al gewonnen!