In de loop van je leven zijn er momenten dat je optimaal gebruik kunt maken van je hersenen. Maar naarmate de tijd verstrijkt, en de jaren gaan tellen, gaat deze functie meestal achteruit. Bij de één wat sneller als bij de ander. Dit proces is nagenoeg onvermijdelijk, maar je hebt wel mogelijkheden om dit proces zo veel mogelijk uit te stellen. Hierbij een aantal tips hoe je je hersenen fit kunt houden.

Beweeg!

De inhoud van je hoofd is een orgaan zoals ieder ander orgaan in je lichaam. Ook dit orgaan is afhankelijk van het bloed wat de nodige zuurstof en bouwstoffen aanvoert. Zodra dit systeem niet efficiënt werkt, zal dit gevolgen hebben voor de hersenen en het functioneren daarvan. Sporten, of in ieder geval regelmatig bewegen, zorgt er voor dat je bovenkamer goed doorbloed wordt en dus voldoende energie hebben om te kunnen functioneren. Wist je dat de hersenen goed zijn voor 30% van het totale energieverbruik van je lichaam?

Us it, or lose it…

Je hersenen werken net als je spieren. Als je regelmatig naar de sportschool gaat, zullen je spieren groeien en beter functioneren. Maar zodra je stopt met de sportschool, zullen de spieren weer kleiner worden en minder sterk zijn. Zo gaat het ook met de hersenen. Zodra je je hersenen niet gebruikt, niet actief en scherp houdt, zal de efficiëntie van de hersenen afnemen en uiteindelijk eindigen in verval. Daag je hersenen uit en blijf dit doen. Leer een tweede taal, ga puzzelen of doe spelletjes zoals Mahjong of Memory.

Eet Omega-3 vetten

Wist je dat 60% van de droge stof waaruit je hersenen opgebouwd zijn, bestaat uit vetten? Vetten zijn dus van groot belang, maar niet alle vetten! Eet met name verzadigd dierlijk vet en meervoudig onverzadigde vetten. Zet eens wat vaker vis op het menu. In vis zitten met name omega-3 en omega-)6 vetten. Tip: Ga niet bakken in deze vetten, want door verhitting gaan de vetten oxideren, wat weer heel slecht is voor je lichaam.

Voedingssupplement: Ginkgo Boloba

Dit is een voedingssupplement die gemaakt wordt van de gelijknamige boom. Deze stof zit écht boordevol anti-oxidanten die goed zijn voor je hele lichaam, en met name voor je hersenen. Ook kun je kiezen voor Vitamine C, Vitamine B12, magnesium, zink, foliumzuur en fosfatidylserine als voedingssupplementen.

Visualiseren

Voor je brein zijn droge letters en teksten ontzettend moeilijk te onthouden. Maar als je jezelf traint om bij dit soort teksten een voorstelling te maken, te visualiseren voor jezelf, dan zal het gemakkelijker opgeslagen worden, en beter terug te vinden zijn.

Vermijd de stress

Zodra je lichaam in stress-modus is, worden alle onnodige functies uitgeschakeld om zoveel mogelijk energie te kunnen leveren aan de meest vitale functies. Dit betekend voor je hersenen dat er veel bloed gaat naar de lagere hersendelen (oerinstincten) en veel minder naar de hogere hersendelen. Deze laatste is het hersendeel wat ons onderscheidt van onze collega’s: De apen! Probeer dus stress te vermijden. Niet alleen in het belang van je hersenen, maar in het belang van je hele lichaam!

Slaap voldoende

Veel mensen denken dat slapen een verlies van tijd is. Er is immers nog zoveel te doen!. Maar niets is minder waar. In je slaap werken de hersenen volop om alle informatie van de dag te verwerken, en op te slaan in het langere termijn geheugen. Alleen op deze manier ben je in staat om de volgende morgen, zowel geestelijk als lichamelijk, weer met een schone lei te beginnen.