We doen het iedere dag: Slapen. Wist je dat we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen? Dit geldt in ieder geval voor een normale situatie. Op het moment dat er een gebrek aan rust en slaap is, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor het lichaam en de geest. Om te illustreren hoe belangrijk voldoende slaap is, gaan we even verder op de mogelijke gevolgen van een slaaptekort.

We moeten een duidelijk onderscheid maken tussen een slaaptekort gedurende enkele nachten en een langdurig, chronisch slaaptekort. De eerste heeft relatief weinig impact en is snel oplosbaar, maar de tweede kan wel degelijk grote problemen opleveren voor lichaam en geest.

Kortdurend slaapgebrek

Als je gedurende een paar nachten wat korter slaapt, om wat voor reden dan ook, hoeft op zich weinig problemen op te leveren. Er is in ieder geval een snelle oplossing voor handen om de ontbrekende uurtjes in te halen. Natuurlijk merk je de volgende dag wel degelijk dat je niet lang genoeg geslapen hebt. Dit merk door een vertraagde reactiesnelheid, concentratieproblemen en dus een lagere efficiëntie voor die dag. Gedurende de dag gaan er veel koppen koffie over het bureau, in een poging om het hoofd helder te houden. Maar het enige waar je aan kan denken is je bed, en je ziet uit naar het moment dat je weer onder het dekbed kunt kruipen.

Om de gevolgen van kortdurend slaapgebrek even op een rijtje te zetten:

Chronisch slaapgebrek

Op het moment dat het slaapgebrek een lange tijd duurt, dus chronisch wordt, is er een groter probleem. Dit zal op termijn onherroepelijk lichamelijke en geestelijke problemen geven. Op zo’n moment ga je steeds minder voelen, krijg je minder eetlust en al helemaal geen zin om samen met je partner lichamelijke oefeningen te doen tussen de lakens. In extreme gevallen kan zelfs depressiviteit, hallucinaties en stemmingswisselingen de kop op steken.

Ook lichamelijk ga je last krijgen in de vorm van een duidelijke vermindering van de weerstand en dus sneller ziek. Koolhydraten worden minder goed afgebroken doordat de stofwisseling niet meer efficiënt werkt. Hierdoor ontstaat weer overgewicht. Ook diabetes is een steeds vaker voorkomende ziekte als gevolg van slaapgebrek. Al met al een domino-effect wat niet te stoppen is als de situatie van slaapgebrek niet een halt toegeroepen wordt.

Ook hier even de gevolgen op een rijtje:

Dus…morgen lekker uitslapen!

Een enkele keer wat uurtjes minder slapen is helemaal niet erg, en is op korte termijn gemakkelijk weer op te lossen. Maar waak er voor dat dit niet chronisch wordt, want dan zijn de gevolgen veel ernstiger en alleen op langere termijn oplosbaar.

Neem dus je nachtrust en luister vooral naar je lichaam. Het verhoogt je kwaliteit van leven!