Hoofdpijn is een aandoening die in vele vormen voor kan komen. Veel mensen hebben hier wel eens last van gehad, maar gelukkig gaat dit meestal vanzelf weer over. Maar er zijn ook mensen die een zwaardere vorm van hoofdpijn hebben, waardoor hun hele dag hierdoor bepaald wordt. Een groot verlies aan levensgeluk! We zetten voor jou een aantal vormen van hoofdpijn op een rijtje.

Clusterhoofdpijn

Zoals de naam al zegt, treedt deze vorm van hoofdpijn op in tijdperioden, clusters genaamd. De patiënt heeft last van de hoofdpijn gedurende een periode van 3 tot 16 weken aaneensluitend, en dan met meerdere heftige hoofdpijnaanvallen per dag. Voor deze vorm van hoofdpijn is het heel typisch dat de patiënt geen rust kan vinden. De patiënt gaat ijsberen, en in extreme gevallen met het hoofd tegen de muur bonken. Een aanval kan 15 – 180 minuten duren, vaak meerdere keren per dag. Clusterhoofdpijn heeft in ieder geval één van de volgende symptomen:

Helaas zijn de oorzaken van clusterhoofdpijn niet bekend. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen hierin, maar ook dat is niet afdoende bewezen. In de reguliere geneeskunde wordt meestal zuivere zuurstof toegediend, eventueel in combinatie met het innemen van Triptan.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is het directe gevolg van trekkende spieren in het hoofd waardoor de pijn ontstaat. Deze trekkende spieren, gespannen spieren dus, kunnen het gevolg zijn van:

Spanningshoofdpijn is een behandelbare vorm van hoofdpijn, met name als de oorzaak in een verkeerde houding gezocht kan worden. Een juiste houding aanleren is dan de beste behandeling. In de reguliere geneeskunde worden meestal pijnstillers en/of spierontspanners voorgeschreven.

Migraine

Wat is de grens tussen ‘normale’ hoofdpijn en migraine? In medische termen wordt migraine omschreven als een stekende hoofdpijn die tussen de 4 en 72 uren kan duren. Naast dit feit, moet er ook aan tenminste 2 van de volgende kenmerken worden voldaan:

Je kunt pijnstillers nemen, wel of niet voorgeschreven door de arts, of middelen tegen de misselijkheid.

Als dit niet helpt, worden vaak Triptanen voorgeschreven. Dit zijn hele specifieke medicijnen bedoeld om de pijn te onderdrukken en de aanval te verzachten. Deze medicijnen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar zoals neusspray, injectie, tablet, poeder of zetpil. Ook kunnen Ergotamines in de vorm van een zetpil of een tablet worden voorgeschreven.

Menstruele hoofdpijn

Het is een feit dat veel vrouwen last van migraine krijgen vlak voor, of tijdens, de menstruatie. Spelen hormonen dus een rol  bij het ontstaan hiervan? Dan heb ik nieuws, want maar in 15% van deze gevallen heeft het niets met de hormonen en met de cyclus te maken. Puur toeval dus!

Je kunt menstruele hoofdpijn vaak de kop in drukken door de anticonceptiepil te gaan gebruiken, of een andere pil te gaan gebruiken. De pil zorgt voor een stabiele hormoonbalans gedurende de hele maand, wat in de meeste gevallen dé oplossing is voor menstruele hoofdpijn.

De Chiropractor kan helpen!

Wij kunnen je helpen om de hoofdpijn te laten verdwijnen, of in ieder geval draaglijker te maken.

Heb jij ook regelmatig last van hoofdpijn en wil je daar zo snel mogelijk van verlost worden?  Maak dan vandaag nog een afspraak!

Comments are closed.