Het eeuwige leven hebben we gelukkig niet. Maar er zijn wel een aantal zaken te bedenken die je leven kunnen verlengen, of kunnen bekorten. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Sommige zijn inkoppers, andere zijn misschien nieuw voor jou. Doe je voordeel met deze manieren om jong te blijven, of juist het verouderingsproces te versnellen.

Dit maakt je ouder:

Stress is een hele belangrijke factor in het verouderingsproces. Stress is uiteraard heel slecht voor je hart- en bloedvaten, met alle mogelijke gevolgen van dien. Maar stress heeft ook invloed op je algehele lichaam. Uit een onderzoek is inmiddels gebleken dat gestreste moeders veel kortere telomeren hebben dan normaal het geval zou moeten zijn. Telomeren worden bij iedere celdeling, wat een continue proces is, korter. De maat van de telomeren is dus een maatstaf voor de veroudering. De eerder genoemde gestreste moeders geven een leeftijd aan die 9 tot 17 jaar ouder is dan niet-gestreste moeders.

Roken is natuurlijk een voor de hand liggende oorzaak. Rokers bekorten hun leven in sterke mate. Het roken veroudert het lichaam op allerlei manieren: Het is slecht voor je longen, bloedvaten en door de invloed op de huid zie je er ouder uit. Al met al leveren rokers vele jaren van leven in, op een manier die niet beslist noodzakelijk is. Stoppen dus!

Overgewicht is een andere oorzaak. Mensen die te dik zijn leven iets korter. En de tijd die ze leven, brengen ze zieker door dan hun minder-dikke medemensen. Overgewicht is namelijk een grote veroorzaker van ziektes als artrose en diabetes. Er worden wel eens grapjes over gemaakt over mannen die inmiddels een afdakje hebben voor hun hamer en klokkenspel, dus een bierbuikje, hebben. Eigenlijk is een bierbuikje vrij ernstig, want dit is een aanjager van het Metabool Syndroom, een voorbode voor hart- en vaatziekten.

Dit houdt je jong:

Gezond eten is belangrijk. Maar het gaat beslist niet om wat je eet, maar dat je wat minder eet wat in verhouding staat tot de energie wat je dagelijks verbruikt.  Als je hier op let, zal dit resulteren in een perfecte bloeddruk, goede bloedvaten, een laag cholesterol en een sterk verminderde kans op diabetes. Naast deze sterk positieve punten, voel je je in het algemeen natuurlijk veel beter.

Sporten is dat andere punt wat je jong houdt. Uit een Duits onderzoek is gebleken dat de eerder genoemde Telomeren langer intact blijven als je regelmatig sport of beweegt, waarmee het bewijs is geleverd dat sporten bijdraagt aan het jong blijven. Overigens moet je dit niet overdrijven, want bijvoorbeeld bij marathonlopers is dit effect tegenovergesteld.

Seks is niet alleen lekker en leuk, maar houdt bij de mannen ook het testosteron-peil op niveau. Testosteron houdt de man jong en jeugdig. Voor de dames stijgt het niveau van Oestrogeen, wat weer goed is voor het hart. Daarnaast heeft vrijen een posiotief effect op het gewicht, de huid, het libido en zorgt er voor dat je je kunt ontspannen.