Hoofdpijn heeft heel veel verschijningsvormen en oorzaken. De meeste oorzaken liggen voor de hand, maar er zijn ook oorzaken die minder voor de hand liggen. Wist je dat een verandering in het weer, vliegen, pijnstillers, en zelfs seks mogelijke oorzaken van hoofdpijn kunnen zijn? Lees snel even verder!

Ozon en vliegreizen

Tot voor kort was de oorzaak niet echt bekend als mensen na een vliegreis met hoofdpijn thuiskwamen. Het werd in de meeste gevallen toegeschreven aan de spanning van de reis. Maar sinds kort is de oorzaak bekend! De oorzaak ligt in de hoge concentratie ozon in het vliegtuig. Ozon komt normaal voor in de atmosfeer, maar in een vliegtuig is de concentratie ozon ruim twee keer zo hoog. Hert schijnt dat deze verhoogde concentratie ozon een negatieve invloed heeft op je lichaam, waardoor de hoofdpijn kan ontstaan. De maatschappijen kunnen het vliegtuig dusdanig aanpassen dat deze verhoogde concentratie op grote hoogte niet in het vliegtuig doordringt, maar dat kost geld en wordt dus maar bij mondjesmaat gedaan.

Te veel pijnstillers

Een overmatig gebruik van pijnstillers en cafeïne is een belangrijke oorzaak van chronische hoofdpijn. Als je hoofdpijn hebt, slik je pijnstillers om toch maar in staat te zijn om de dagelijkse werkzaamheden af te kunnen ronden. Zonder dat je het weet, kun je verslaafd worden aan deze pijnstillers. De oplossing wordt zo vaak in een paracetamol of een ibuprofen gezocht, dat je hoofdpijn krijgt op het moment dat je geen pijnstillers meer slikt. Een vicieuze cirkel waar je heel moeilijk uitkomt. De beste oplossing is om te stoppen met de pijnstillers voor een periode van minimaal 3 maanden. Beslist niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk!

Het weer

Tot op heden was er weinig wetenschappelijk bewijs voor een weersverandering als trigger voor de hoofdpijn. Al sinds mensenheugenis wordt dit verkondigd door met name de oudere generatie. Maar een recent onderzoek heeft aangetoond dat dit wel degelijk op waarheid berust. Hieruit bleek dat, ongeacht het seizoen, als de temperatuur met ruim 3 graden stijgt, de kans op hoofdpijn met 7,5% toeneemt. Een lage of een hoge luchtdruk bleek weinig tot geen invloed uit te oefenen.

Seks

Helaas maar waar: seks kan ook een belangrijke trigger zijn voor hoofdpijn. Met name tijdens de opwindingsfase en tijdens een orgasme kan er hoofdpijn ontstaan. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hetzelfde mechanisme wat soms een stekende pijn tijdens het orgasme veroorzaakt: Een verandering van de bloedstroming in de hersenen. Bij migraine gaan de bloedvaten en de hersenvliezen zich verwijden. De zenuwuiteinden die rond de bloedvaten zitten raken hierdoor geïrriteerd, en gaan pijnsignalen afgeven. Hoofdpijn tijdens het proces van opwinding is meestal het gevolg van een verkramping van de spieren door bijvoorbeeld een zeer ongemakkelijke houding of het niet ontspannen zijn.

Aan het weer kun je weinig doen, maar wel in het vervolg opletten dat je je goed voorbereid als je gaat vliegen. En wat de seks betreft? Gewoon lekker ontspannen en de tijd nemen….