Het was even flink raak deze week: een hittegolf! Het heeft niet echt lang geduurd, maar als dit een voorbode is van de komende zomer, staat ons nog heel wat te wachten.

Warmte is prettig om op je lichaam te voelen, maar als dit een beetje te veel van het goede wordt, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, om problemen te voorkomen. Met name kinderen en ouderen zijn hier erg gevoelig voor. Laten we de belangrijkste punten even op een rijtje zetten:

Voldoende water drinken

Het klinkt zo logisch, maar toch zijn er heel veel mensen die dit vergeten. Drink tijdens extreme hitte minimaal 2 liter water per dag om je vochtverlies weer aan te vullen. Vermijd alcohol, koffie en thee. Deze laatsten drogen je lichaam namelijk nog verder uit!

Een koude douche?

Hoe verleidelijk het misschien ook is, neem beslist géén koude douche! Het grote temperatuurverschil bevorderd de uitdroging van je lichaam. Neem dus een verfrissende, maar lauwe douche om uitdroging te vermijden.

Hou je huis koel

Het is verleidelijk om bij mooi weer alle ramen en deuren open te zetten, in een poging om de behaaglijke warmte binnen te laten. Dit is voor een paar uurtjes wel lekker, maar bij een hittegolf is dit beslist af te raden. Het is misschien niet zo gezellig, maar hou alle ramen en deuren gesloten, en doe de gordijnen dicht. Dit is om te voorkomen dat de felle zon je huis tot een broeikas maakt. In de avond en tijdens de nacht, als de zon verdwenen is, kun je weer lekker ventileren.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom de mensen in de zuidelijke landen overdag altijd de houten luiken dicht hebben? Dat is niet uit luiheid of onvriendelijkheid, maar alleen maar om het huis koel te houden.

Zet alle apparaten uit!

Zet zo veel mogelijk apparaten uit! Denk hierbij aan televisie, computers, videorecorders etc. Ook in stand-by modus produceren ze heel veel warmte. Normaliter niet erg, maar ongewenst tijdens een hittegolf!

Kleding

Onnodig om te zeggen, maar draag lichte en luchtige kleding. Bedenk goed dat donkere kleuren juist de warmte opnemen. Lichte kleuren stoten de warmte juist af! Vergeet niet een zonnebril en een petje op te doen.

Licht eten

Ga niet zwaar tafelen, maar neem meerdere lichte maaltijden, het liefst verdeeld over de dag. Zware maaltijden laten je lichaamstemperatuur stijgen omdat je lichaam aan het werk moet. Een te grote stijging van de lichaamstemperatuur kan leiden tot een zonnesteek.

Smeren

Als je buiten bent, vergeet dan niet om je in te smeren met een zonnebrandcrème. Bij een hoge zonnekracht ben je zomaar verbrand, wat heel erg slecht is voor je huid.

Doe een middagslaapje

Op het heetst van de dag is het belangrijk om binnen te zijn, en het even rustig aan te doen. Bij voorkeur doe je even een middagdutje om je lichaam de kans te geven zich te herstellen van de hitte.

Afkoeling

Doe zo nu en dan even je polsen en handen onder de koude kraan te houden. Ook kun je je gezicht en je hals even verfrissen met een koud washandje.

Bij een hittegolf gaat het leven natuurlijk gewoon door, maar doe het op een lager tempo. Op die manier hou je het langer vol en kun je dus ook genieten van het (felle) zonnetje.