Als je dan eindelijk alles ingeladen hebt, ga je op pad. Eindelijk vakantie! Maar dan krijgt één van de kids last van reisziekte. Ontzettend vervelend, zeker als diegene ook nog over moet geven!

Bij reisziekte wordt je misselijk door de kunstmatige beweging van bijvoorbeeld een auto of bus, een vliegtuig of een boot. Dit noemen we respectievelijk wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte. Deze misselijkheid kan variëren van een duizelig gevoel tot letterlijk kotsmisselijk zijn, met alle gevolgen van dien…

De oorzaak van reisziekte

Reisziekte is het gevolg van een kunstmatige beweging waarover je zelf geen controle hebt. In het geval van een auto, gebeurt dit vooral als de bestuurder bijvoorbeeld snel optrekt of plotseling remt. Ook kunnen de bergweggetjes tijdens de vakantie een belangrijke oorzaak zijn.

Je hersenen staan in direct met al je vitale organen, en verwerken alle binnenkomende informatie uit de spieren, de gewrichten en het evenwichtsorgaan tot een beeld over de positie van het lichaam ten opzichte van de horizon. Uit al deze informatie voorspelt je lichaam dan ook nog eens de verwachte positie van het lichaam in de volgende ogenblikken.

Als deze verwachte positie niet klopt met de werkelijkheid, ontstaat er een conflict in de hersenen. De hersenen slaan ogenblikkelijk alarm en geven als natuurlijke reactie een waarschuwingssignaal aan de maag: Braken!

Heeft iedereen last van reisziekte?

Zolang de kunstmatige beweging maar heftig genoeg is, en maar lang genoeg duurt, krijgt iedereen onherroepelijk last van reisziekte. Het is wel opvallend dat kinderen tot een jaar of twee nagenoeg nooit last hebben. Tussen de 2 en 20 jaar komt reisziekte het meest frequent voor. Daarna zal de last geleidelijk aan afnemen. Dit heeft te maken met het feit dat je tijdens het ouder worden, jezelf steeds beter aan kunt passen aan ongewone situaties.

Wat kun je doen?

Het is de kunst om het eerder beschreven conflict tussen de verwachte situatie en de werkelijke situatie zo minimaal mogelijk te houden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zelf de auto te besturen. Bestuurders hebben nagenoeg nooit last van reisziekte omdat ze constant bezig zijn met oriënteren. Als je niet kunt, of mag, rijden, probeer dan te slapen. Op deze manier hoef je niet steeds je evenwicht te bewaren. Probeer in ieder geval ten allen tijde de plek op te zoeken waar het voer- of vaartuig het miste beweegt. In een auto en bus is dat voorin, en op een boot kun je het beste op de lengteas gaan staan.

Spanning is niet goed voor de reisziekte. Probeer te ontspannen door een gesprek te voeren of een spelletje te doen. Ook is inmiddels gebleken dat gember een adequate middel is tegen reisziekte, en tegen misselijkheid in het algemeen.

Ook kun je watjes in je oren doen en bestaan er speciale polsbandjes. Maar er bestaan geen bewijzen dat dit ook echt helpt tegen reisziekte.

Medicijnen tegen reisziekte

Er zijn verschillende tabletten beschikbaar. Deze bevatten cyclizine, cinnarizine of meclozine, en zijn zonder recept verkrijgbaar. Er is een verschil tussen kortwerkende en langwerkende cinnarizine. Dit is voor respectievelijk korte en langere reizen. Tabletten met kortwerkende cinnarizine zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De tabletten met langwerkende cinnarizine zijn alleen geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Besef wel dat je een beetje suf kunt worden van deze middelen, dus zelf autorijden is uit den boze!