Je hebt de vakantie al geboekt, en wellicht over een paar weken vertrek je met het hele gezin naar een verre bestemming. Het feest begint al op Schiphol, waar je een lange vliegreis voor de boeg hebt. Leuk, maar op de plaats van bestemming krijg je een forse klap te verwerken: De beroemde jetlag!

Erg lastig, maar er zijn een paar dingen die je vooraf- en tijdens de reis kunt doen om de gevolgen enigszins te beperken.

Vertrekken zonder stress

Als je vertrekt met stress en veel spanning, heb je al een heel slecht begin van je vakantie. Dit heeft als direct gevolg dat je op de plaats van bestemming langer nodig hebt om te herstellen van de vlucht. Zorg dus dat je de tijd neemt voor de rit van huis naar Schiphol. Ook de tijd nemen voor het inchecken bespaard veel stress. De vakantie begint toch al op het moment dat je je voordeur achter je dichttrekt?

Neem geen alcohol

Het is erg verstandig om veel water te drinken vooraf, en tijdens de vlucht. Een exotisch drankje tijdens de vlucht is natuurlijk erg verleidelijk, maar niet echt verstandig. Beide dranken werken namelijk vochtuitdrijvend en zorgen juist voor een dehydratatie van je lichaam. En een uitgedroogd lichaam heeft meer tijd nodig om zich te herstellen van een jetlag.

Pas je slaapritme alvast aan

Om je lichaam alvast te laten wennen aan je nieuwe dagindeling, kun je thuis alvast je lichaam trainen. Als je naar het oosten gaat vliegen, ga dan in de avond een paar uur eerder naar bed, en sta ook vroeger dan normaal weer op. Vlieg je de andere kant op, bijvoorbeeld naar Brazilië, ga dan in de avond wat later dan gewoonlijk naar bed.

Probeer te rusten zonder slaapmiddelen

Het is natuurlijk erg verleidelijk om even een slaappilletje te nemen, om je lichaam een klein beetje te helpen. Maar echt bevorderlijk is het niet. In feite heeft het meer nadelen dan voordelen. Slaappilletjes kunnen de kans op vliegtuigtrombose fors verhogen. Vliegtuigtrombose kan ontstaan door lang zitten en uitdroging.

Bewegen in het vliegtuig

Om een beetje fit te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk, en om vliegtuigtrombose te voorkomen, is het noodzakelijk dat je zo nu en dan even beweegt in het vliegtuig. Niet alleen door zo nu en dan in het gangpad even op en neer te lopen, maar ook door bijvoorbeeld regelmatig even het toilet te bezoeken, ook al is het misschien helemaal niet noodzakelijk.

Ook kun je wat eenvoudige oefeningen doen in de stoel, zonder dat je er direct belachelijk uitziet. Strek je armen en beweeg deze wat heen en weer. Ook je benen kun je bewegen, ook al is dat niet erg gemakkelijk als je niet erg veel beenruimte hebt.

Eten en drinken

Aan boord van een vliegtuig is het niet lastig om alleen maar een lichte maaltijd te gebruiken. Of de maatschappijen een lichte maaltijd om deze reden serveren, of om kostentechnische redenen laten we even in het midden…