Het is weer zomer, tenminste dat hoort het te zijn. Wees gerust, het mooie weer zal heus nog wel komen. Samen met de gewenste warmte, zullen ook de insecten in grote getale op je af komen. Je hebt het gevoel dat ze het allemaal op jouw gemunt hebben. Je slaat, krabt en probeert de schade zoveel mogelijk te beperken. Wat zijn insectenbeten en wat kun je er aan doen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de meeste insecten steken uit zelfverdediging of om zich te voeden met menselijk bloed. Tijdens deze steek laten ze een giftige stof achter in de huid. De basis van alle problemen.

De symptomen van een insectenbeet

Dus, uiteindelijk is het niet het kleine prikje wat de bekende jeuk veroorzaakt, maar is dit het gif wat in de huid achtergelaten wordt. Dit gif veroorzaakt pijn, jeuk of een zwelling. In de meeste gevallen blijven de problemen erg lokaal. Het gif zorgt voor de zwelling, een klein rood bultje en het begint te jeuken. Maar na een paar uur is het alweer verdwenen, of in ieder geval jeukt het dan niet meer.

Het wordt een ander verhaal als je allergisch bent voor insectenbeten. Dan is de reactie heel erg sterk, en kan het hele lichaam hierop reageren. Zeker als je meerdere insectenbeten gehad hebt.

Even een paar kenmerken van de meest voorkomende insectensteken:

Wat kun je zelf doen aan een insectenbeet?

Als je door een insect gestoken bent, besteden de meeste mensen er verder nauwelijks aandacht aan, en ondergaan de jeuk en de pijn gelaten. Maar er is wel iets wat je kunt doen om deze ongemakken enigszins binnen de perken te houden.

Direct nadat je bent gestoken, is het verstandig om de steekplaats te kolen. Door de koeling vernauwen je bloedvaten zich vrij snel, waardoor je kunt voorkomen dat het gif zich verder gaat verspreiden. Koelen kun je doen door bijvoorbeeld je hand in een bak met ijskoud water te leggen, of een ijskoud voorwerp tegen de wond en het omringende gedeelte aan te drukken.

Als je door een bij gestoken bent, blijft de angel in de wond zitten. Als je goed kijkt, zit er nog een klein blaasje aan het uiteinde van de angel, die gif door blijft pompen. Het is zaak om dit allemaal zo snel mogelijk te verwijderen. Ga dit niet met twee vingers doen, door de angel vast te pakken en eruit te trekken. Op deze manier knijp je het gifblaasje in één keer leeg in je huid, en heeft het allemaal geen zin meer. Probeer de angel te verwijderen met je nagel of met de achterkant van bijvoorbeeld een mes. Zodra de angel verwijderd is, moet je het wondje goed reinigen en eventueel ontsmetten. Daarna goed koelen zodat de verspreiding van het gif zoveel mogelijk beperkt wordt.