De vakantie staat weer voor de deur. Snel alles inpakken en wegwezen! Maar vergeet je niet wat? Oh ja, de EHBO-box! Maar heb je wel eens bedacht dat je reisapotheek eigenlijk veel uitgebreider moet zijn dan alleen maar pleisters, Betadine en een paar gaasjes?
We geven hier geen volledige checklijsten, want dat is voor iedereen weer anders. Wel geven we een aantal tips waar je in ieder geval even goed over na moet denken. Alles afhankelijk van de samenstelling van de groep, het land van bestemming en de beoogde activiteiten.
De standaarduitrusting
Ik hoef hier beslist geen lijstje neer te zetten om je te laten weten wat de standaarduitrusting is. Een goed EHBO-doos, die nog compleet is, heeft het allemaal wel in zich. Wist je overigens dat in alle Europese landen een EHBO-doos verplicht is in de auto? Moet je er ééntje aanschaffen? Neem dan een goede doos waar alles in zit. Neem beslist niet een kleintje die bij de LIDL in de aanbieding ligt. Op het moment dat je het écht nodig hebt, krijg je daar spijt van!
Het land van bestemming
Informeer vooraf goed wat er aan extra dingen nodig zijn voor het land van bestemming. Denk bijvoorbeeld aan anti-malaria tabletten voor het geval je naar een land in Afrika gaat, of eventueel medicijnen tegen diarree en uitdroging. In sommige landen nemen ze het niet zo nauw met de algemene hygiëne, waardoor je snel een diarree op kunt lopen.
Je persoonlijke medicijnen
Neem een ruime voorraad van je persoonlijke medicijnen mee. Let op de houdbaarheidsdatum! Als je gaat vliegen, neem dan in ieder geval een deel van je medicijnen mee in je handbagage. Mocht je normale bagage onverhoopt zoek raken, dan heb je altijd nog een voorraadje waar je een aantal dagen mee verder kunt. Dit geldt ook voor de anticonceptiepil! Oh ja, nog een goed idee: Neem een paar condooms mee voor het geval je inderdaad diarree krijgt. Door diarree en overgeven werkt de anticonceptiepil niet goed meer!
Het Europees Medisch Paspoort
Als je een fors medisch verleden hebt, met bijbehorende medicijnen, is het verstandig om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Hierin staan niet alleen je medicijnen in beschreven, maar ook hoe je hierop reageert. Ook je ziektes, aandoeningen en kwaaltjes staan hierin. Op deze manier kan een arts in het buitenland op een snelle en efficiënte manier reageren als de nood aan de man is. Ook het telefoonnummer van je huisarts, apotheek en eventueel specialist staan hierin vermeld. Je kun het paspoort bij de apotheek krijgen, en het dient ingevuld te worden door je huisarts en/of specialist.
De Opiumwet
Je mag niet zomaar alle medicijnen meenemen, als je de grens overgaat. In een klein aantal gevallen valt je medicijn onder de Opiumwet. Denk hierbij aan morfine, methylfenidaat en medicinale cannabis. Binnen de Schengenlanden heb je dan een verklaring van je huisarts nodig. Dit is een zogenaamde Schengenverklaring. Voor transport buiten Europa moet je speciaal toestemming vragen aan de ambassade van het betreffende land. Doe dit wel tijdig, want de ambtelijke molens op de ambassades lopen niet allemaal even soepel!
Neem je je hond mee?
Ook een hond heeft soms medicijnen nodig. Zijn de vaccinaties allemaal gedaan? Heeft het dier een chip of een tatoeage? Dit moet allemaal blijken uit het Internationale Dierenpaspoort, wat verplicht is als je een hond (of een ander huisdier) meeneemt de grens over. Dit paspoort kun je tegen betaling bij de dierenarts krijgen.