De zomer staat voor de deur, en dan is er niets lekkerder dan af te koelen in een nabijgelegen meertje of recreatieplas. Lekker afkoelen in het buitenwater is eigenlijk veel lekkerder dan in een zwembad. Maar hier zijn ook risico’s aan verbonden, ondanks dat de kwaliteit van zwemwater in Nederland goed gecontroleerd wordt. Waar moet je op letten voordat je een verkoelende duik neemt?
Gelukkig is in de afgelopen 15 jaar de kwaliteit van buitenwater heel sterk verbeterd. Dit is met name te danken aan de strengere eisen voor bedrijven om hun eigen afvalwater eerste te zuiveren voordat het op het oppervlaktewater geloosd mag worden. Hoewel het wel verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de vervuiling, er zijn nog andere niet te vergeten bronnen die ook een hele sterke invloed hebben op de kwaliteit van het buitenwater:
- Uitstoot in de lucht door verkeer en industrie. Deze vervuilende deeltjes komen via het regenwater uiteindelijk altijd weer in het oppervlaktewater terecht.
- Overlopende riolen kunnen ook een potentieel gevaar zijn. Met name door de onberekenbare excessen in het veranderende klimaat, kunnen riolen gaan overlopen waardoor alle (toilet) afval in het oppervlaktewater terecht komt. Er ontstaat dan direct besmettingsgevaar in verband met de E.Coli bacterie.
- Een te hoog gebruik van meststoffen door de traditionele landbouw industrie is nog steeds een gevaar, ondanks dat veel boeren al overgestapt zijn op biologische en/of ecologische langbouwmethoden. Bij een té hoog verbruik van meststoffen komen de niet-opgenomen stoffen (fosfaat en stikstof) via de boerenslootjes terecht in het grote buitenwater. Alweer een reden om eens wat meer biologische producten te kopen!
Kwaliteit van zwemwater
De gezondheid van het buitenwater is niet alleen voor belang voor de flora en fauna in en rond het water, maar is ook van belang voor de kwaliteit van ons zwemwater. Er worden door de overheid ieder jaar ruim 700 officiële zwemplekken aangewezen. Deze zwemplekken worden in de zomerperiode iedere 14 dagen gecontroleerd op aanwezigheid van bacteriën, virussen en andere verontreinigingen. De resultaten van al deze metingen kun je vinden op zwemwater.nl. Ook worden de resultaten weergegeven op bordjes bij het zwemwater. Hier kunnen 4 aanduidingen op staan: slecht, aanvaardbaar, goed of uitstekend. Zodra er slecht of aanvaardbaar aangegeven wordt, denk ik niet dat het gezond is om daar te zwemmen. Er kunnen ook bordjes staan dat het zwemmen verboden is in verband met de vondst van bijvoorbeeld blauwalg, botulisme of E.Coli Bacterie. Het mag duidelijk zijn dat je je daaraan moet houden, anders speel je met je leven!
Mogelijke gezondheidsrisico’s
Als je lekker gaat zwemmen in vervuild water, loop je risico’s. Risico’s op een besmetting met een bacterie of een virus. Dit kan je lichaam binnendringen door het water wat je onvermijdelijk in je mond of andere lichaamsopeningen binnenkrijgt, of via een wondje op je huid. Met name kleinere kinderen krijgen vrij snel water via de mond binnen, dus lopen zij extra gevaar. Ook opletten met je hond, want daarvoor gelden de dezelfde regels. Daarbij komt ook nog dat de meeste honden met hun bek open zwemmen!
Zonder compleet te zijn, wil ik even een paar risico’s opnoemen:
- Blauwalg: Wel schadelijk en je kunt er behoorlijk ziek van worden, maar niet levensgevaarlijk.
- Botulisme: Mits je direct naar een huisarts gaat voor een tegengif, hoeft dit geen gevolgen voor je gezondheid te hebben, tenminste voor de lange termijn.
- Ziekte van Weil: Dit is ernstiger. Meld je direct bij de huisarts, want al binnen een paar dagen worden ook je lever en je nieren aangetast, en uiteindelijk kan dit geelzucht opleveren.
Mocht je een vermoeden hebben van een besmetting na zwemmen in het buitenwater, ga dan altijd even bij de huisarts langs. Beter één keer te veel, dan één keer te laat….