Of het nu gewoon voor het gemak is, of omdat je je grote vakantieliefde hoopt te ontmoeten of om een andere reden: Er zijn veel vrouwen die in deze periode hun menstruatie willen verschuiven. In de meeste gevallen is dit geen probleem, maar er zijn wel een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Lees snel verder!

De eenfasepil

Als je de eenfasepil gebruikt, kun je gewoon de pil ‘doorslikken’. Dus als je strip op is, sla je de normale stopweek over en begin je direct met de volgende strip. Vanaf de tweede strip, kun je weer ieder moment stoppen om alsnog je stopweek in te lassen. Deze duurt dan de normale 7 dagen, waarna je weer begint met een frisse strip. Het kan voorkomen dat je alsnog bloedingen krijgt. Het is dan belangrijk om minstens 4 dagen lang te stoppen met de eenfasepil, om de bloeding door te laten zetten.

De driefasepil

Met de driefasepil schuiven is wat lastiger. De makkelijkste manier is om tijdelijk over te stappen op een eenfasepil, maar dit moet je overleggen met de huisarts. Ook is het mogelijk om na je laatste strip de stopweek over te slaan en de laatste 10 pillen van de volgende strip door te slikken. Dit kun je zonder problemen 3 a 4 weken volhouden. Let er wel op dat dit doorslikken per merk kan verschillen. Informeer hierover bij je huisarts.

De Nuvaring

Ook als je de Nuvaring, of de anticonceptiering, gebruikt, kun je de stopweek overslaan. Je verwijderd, net als anders, de ring na 3 weken. Hierna breng je direct een nieuwe ring in. In navolging van het zogenaamde ‘doorslikken’, wordt dit ‘doorringen’ genoemd.

Evra-pleister

De Evra-pleister, ofwel de anticonceptiepleister, is ook geschikt om gewoon ‘door te plakken’. Na de derde week sla je de stopweek over door de eerste pleister van de volgende periode te plakken. Als dan de stopweek komt, na dus totaal 6 pleisters, wordt je weer gewoon ongesteld.

Uitstellen zonder anticonceptiemiddelen

Ook als je, om wat voor reden dan ook, geen gebruik maakt van de voornoemde anticonceptiemiddelen, kun je toch je menstruatie uitstellen. Overleg dit wel met je huisarts, maar als deze akkoord is kun je hormonen gaan slikken die je menstruatie uit gaan stellen. Je moet hiervoor wel redelijk nauwkeurig weten wannéér je ongesteld gaat worden, want je moet beginnen met slikken ongeveer 3 dagen voorafgaand aan de normale menstruatie. Het slikken van deze hormonen kun je 2 tot 3 weken volhouden. Op het moment dat je stopt, wordt je binnen 3 dagen weer gewoon ongesteld.

Menstruatie vervroegen

Ook vervroegen ligt binnen de mogelijkheden. Tijdens je normale stopweek begin je een paar dagen eerder met de nieuwe strip. Daarna kun je weer een normale stopweek van 7 dagen inlassen, en wederom met een nieuwe strip beginnen. Let er wel op dat je stopweek niet langer dan 7 dagen is. Als je later met een nieuwe strip begint, ben je niet meer beschermd tegen ongewenst zwangerschap.

Bescherming tegen SOA’s

Ook al slik je de pil, gebruik je pleisters of de ring, en ben je beschermd tegen een ongewenst zwangerschap, je bent dan niet beschermd tegen Seksueel Overdraagbare aandoeningen. Tijdens de vakantie kan het gebeuren dat je seks hebt met iemand die je niet kent, en waarschijnlijk nooit meer terug zult zien. Gebruik in zo’n geval altijd condooms om jezelf én je sekspartner te beschermen!