De een heeft er meer van dan de ander: zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen waarmee je jezelf beter kunt presenteren, waarmee je gemakkelijker contact kunt maken en vooral waardoor je jezelf veel beter voelt. Hoe werk je aan je zelfvertrouwen?

Accepteer wie je bent!

Laten we eerlijk zijn, als je innerlijk geen rust hebt, zal de uitstraling van zelfvertrouwen een masker zijn waar iedereen heel gemakkelijk doorheen kan prikken. Pak pen en papier en schrijf op een eerlijke manier je zwakke- en sterke punten op. Je kunt dit ook door een goede vriend of vriendin laten doen, is misschien wel zo neutraal en eerlijk! Neem ze voor jezelf goed door en concentreer je eerst op de sterke punten: Hoe kun je die sterke punten nog meer uitbuiten? Je zwakke punten zijn wat lastiger. Of je werkt aan je zwakke punten om ze om te vormen tot sterke punten, of je accepteert ze zoals ze zijn. Accepteren wie je bent is meer dan de helft van je zelfvertrouwen!

Je lichaamshouding

Ga eens voor de spiegel staan en bekijk je lichaam. Wat straal je uit? Een somber figuur met het hoofd naar beneden gericht en laaghangende schouders? Verander dat door een rechte rug, borst iets vooruit, kin iets omhoog en je schouders omhoog. Oefen dit iedere dag voor de spiegel en ook tijdens je dagelijkse leven. Je zult zien dat je er na een paar weken niet meer bij na hoeft te denken en dat het dus een onderdeel van jezelf geworden is.

Gezonde geest in een gezond lichaam

Wees zuinig op je lichaam! En dan bedoel ik niet qua hygiëne, maar door je lichaam in vorm te houden met behulp van sporten en gezond eten. Door sporten en bewegen krijg je vanzelf meer spiermassa waardoor je er beslist beter uit gaat zien, en als extraatje krijg je ook nog meer uithoudingsvermogen. Tijdens het sporten ga je natuurlijk ook zweten, wat prima is voor het afvoeren van je afvalstoffen uit je lichaam. Als je dit combineert met gezond(er) eten, heb je een prima basis voor je verdere lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Ga nooit in een hoekje staan

Misschien was je in het verleden altijd geneigd om lekker veilig in een hoekje te staan, tijdens een feestje. Misschien wel heel comfortabel, maar weinig avontuurlijk en met een hele kleine kans op nieuwe contacten. Ga in het vervolg in het midden van de ruimte staan. Als je daar staat met een goede uitstraling, zullen mensen automatisch naar je toekomen om kennis met je te maken en om met je te praten.

Ga vooral glimlachen

Hoe voel jij je als jij iemand tegenkomt die vriendelijk en open naar je glimlacht? Juist, je voelt je fijn en lacht vriendelijk terug. Het is gewoon fijn om lachende mensen om je heen te hebben! Doe hier wat aan mee en ga gewoon vrolijk glimlachen. Doe dit in de tram, in de auto, op je werk en in de kroeg. Hoe mooi zou de wereld zijn als iedereen glimlacht naar elkaar!

Je algemene ontwikkeling

Ga wat boeken lezen, verdiep je enigszins in het nieuws en probeer veel kennis te vergaren over onderwerpen die jou echt interesseren. Op deze manier heb je wat te vertellen op een feestje, en hoef je niet altijd passief te zijn. Dit kweekt zelfvertrouwen, omdat je daarna weet dat mensen gaan luisteren op het moment dat JIJ iets te vertellen hebt. Overdrijf dit niet, door constant te laten zien dat jij meer weet dan de ander, maar doseer dit goed.

Conclusie

Dit was een hele kleine greep uit de punten die je aan kunt pakken om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bedenk wel dat het een combinatie is van factoren die jouw uitstraling, jouw zelfvertrouwen bepalen. Kijk dus alle genoemde punten goed na en bedenk wat jij daarmee kunt doen!