Suiker is een onderdeel van ons leven. We doen het in het eten, in de koffie, de thee en smullen van lekkere yoghurt met een beetje suiker. Maar wist je dat suiker super ongezond is? De directe en indirecte gevolgen van suiker vormen een groot deel van de gezondheidsproblemen in Nederland, met overgewicht als grootste probleem.

Suiker is verslavend

Allereerst even een behoorlijk schokkend cijfer: We eten per persoon per jaar meer dan 40 kilogram suiker. Ruim 85% hiervan zit ‘verborgen’ in de producten die we in de winkel kopen. De resterende 15% is het suiker wat we zelf toevoegen aan bijvoorbeeld de koffie, de thee en de yoghurt. Als we hier nog even aan toevoegen dat suikerconsumptie een belangrijke oorzaak is van overgewicht, en dus diabetes en hart- en vaatziektes, dan moet je al snel tot de conclusie komen dat we op zoek moeten naar een alternatief. Dat alternatief is er, maar daarover later meer.

Waarom is suiker zo ongezond?

Suiker kunnen we niet missen. Suiker zorgt voor energie doordat dit omgezet wordt in glucose als voedingsstof voor je cellen en organen. Maar daarbij kunnen we de ‘snelle’ suikers missen als kiespijn. Het beste is om ‘langzame’ suikers te gebruiken. Snelle suikers worden direct door het lichaam opgenomen. Als je op dat moment geen energie nodig hebt, dan wordt het restant als lichaamsvetten opgeslagen voor eventueel later gebruik. Het direct gevolg is overgewicht. Bij langzame suikers werkt dit anders. Hierbij wordt de suiker heel langzaam door het bloed opgenomen, waardoor je dezelfde suiker gewoon gebruikt en niet hoeft te worden opgeslagen als lichaamsvet. Een belangrijk instrument in de strijd tegen overgewicht!

Daarnaast is suiker ook nog eens heel slecht voor je tanden, kan indirect aderverkalking, een hoge bloeddruk, veroudering en schimmelinfecties veroorzaken.

Het is inmiddels een bewezen feit dat, als je te veel suiker eet, dat je moe en lusteloos wordt. De bijwerking van suiker zorgt namelijk voor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je prikkelbaar en moe kan worden. Besef goed dat in nagenoeg alle producten die je in de supermarkt koopt, suiker bevat in meer of mindere mate. Coca-Cola spant hierbij natuurlijk de kroon, maar ook in producten als ketchup en mayonaise zitten suikers verwerkt. Ook lightproducten zitten suikers in verwerkt. Het zijn dan wel suikers die geen calorieën bevatten, maar wel op alle andere fronten zeer ongezonde suikers.

Stevia, de beste suikervervanger

Er bestaan heel veel vervangers voor suiker, allemaal producten die natuurlijke zoetstoffen bevatten. De een is wat beter dan de ander, en de manier van gebruik verschilt ook. Stevia is een natuurlijke zoetstof die, in mijn optiek, de allerbeste vervanger is voor de ongezonde suikers. Stevia wordt gewonnen uit de Stevia-plant en kent eigenlijk alleen maar voordelen. Laten we deze even snel op een rijtje zetten:

Tsja, moet ik nog meer zeggen?