Suikerziekte, of diabetes, wordt vaak in één adem genoemd. In feite is het een verzameling van stofwisselingsziektes die allemaal verband houden met geen, of slechte, productie van insuline. En insuline is nodig om de ingenomen suiker om te zetten in, voor het lichaam, bruikbare energie.

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte is een aandoening die betrekking heeft op de aanwezige suiker in je bloed. In tegenstelling tot de algemene mening, heeft het weinig tot niks te maken  met het feit dat je weinig of juist heel veel suiker eet. Tenminste, niet direct. Suikerziekte is een stofwisselingsziekte.

Als de stofwisseling op de juiste manier werkt, wordt het suikerniveau geregeld door de aangemaakte insuline die eventueel overtollige suiker omzet in lichaamsvet, voor later gebruik. Het is denk ik duidelijk dat als je té veel suiker eet, en het restant wordt opgeslagen in je lichaam, dit gaat leiden tot een overgewicht. En het is juist het overgewicht wat één van de belangrijkste oorzaken van suikerziekte is.

Suikerziekte, ofwel diabetes, wordt vaak als verzamelnaam gebruikt. Toch bestaan er verschillende soorten suikerziekte. We kunnen dit grofweg indelen in 2 groepen:

Suikerziekte type 1

Deze vorm van diabetes komt het meeste voor bij jongeren en kleine kinderen. In dit specifieke geval maakt de alvleesklier niet voldoende insuline aan, of wordt dit direct na aanmaak door het lichaam vernietigd. Deze vorm komt gelukkig vrij weinig voor. Ook zijn er binnen dit type suikerziekte nog heel veel andere vormen te onderscheiden, maar allemaal gebaseerd op een slechte insulineproductie door de alvleesklier.

Suikerziekte type 2

Dit type suikerziekte is de meest voorkomende vorm in Nederland. Oudere mensen en mensen met overgewicht zijn de meest vatbare groepen voor suikerziekte type 1. Er wordt bij dit type wel degelijk insuline door de alvleesklier aangemaakt, maar is niet afdoende qua kwaliteit en qua hoeveelheid. De alvleesklier werkt dus op halve kracht. Behandelingen kunnen uiteenlopen van bewegen en een aangepast dieet, tot het toepassen van een insulinepomp bij de moeilijkere gevallen.

De risicofactoren voor suikerziekte

Er zijn geen direct oorzaken voor diabetes aan te wijzen. Suikerziekte overkomt je, en dan kun je niets meer doen, alleen een goede behandeling om het in de hand te houden. Omdat er geen direct aanwijsbare oorzaken zijn, kan iedereen in principe diabetes krijgen.

Toch zijn er risicogroepen aan te wijzen:

De symptomen van suikerziekte

Er zijn een aantal belangrijke symptomen die kunnen duiden op een vorm van suikerziekte. Deze symptomen kun je zelf heel gemakkelijk herkennen. Bij twijfel, gewoon even contact opnemen met je huisarts voor een onderzoekje. Pas dan ben je helemaal zeker.

Veel drinken en plassen

Het vele plassen komt door het feit dat de bloedsuikerspiegel in je bloed heel erg hoog is. Omdat er te weinig insuline aanwezig is, zijn de nieren minder effectief om het glucose uit het bloed te filteren. Als direct gevolg daarvan wordt er water aan het lichaam onttrokken om de glucose dunner te maken. Dit is de directe oorzaak van het vele plassen. En daardoor ga je uiteindelijk weer meer drinken om het opgetreden dorstgevoel te lessen en het vocht in je lichaam aan te voelen.

Een slap gevoel en erg vermoeid

Door het gebrek aan insuline wordt de glucose niet door het bloed opgenomen. Glucose is een belangrijke energiebron voor je lichaam. Het ontbreken hiervan zal direct resulteren in een vermoeid en slap gevoel.

Heel snel gewichtsverlies

Voor sommigen zal dit als muziek in de oren klinken, maar in dit geval is het een slecht teken. Het lichaam krijgt niet genoeg energie door het ontbreken van glucose in het bloed, waardoor de energie uit de opgeslagen reserves gehaald moeten worden. Dit resulteert in een vrij snel gewichtsverlies.

Hoe kun je suikerziekte voorkomen?

Suikerziekte kun je nooit 100% voorkomen, maar je kunt wel het lijstje met risicofactoren doornemen en zorgen dat je voldoende beweegt, cholesterol en bloeddruk op niveau houdt, en natuurlijk iets aan je overgewicht doet.