Natuurlijk heb je een potje honing in de kast staan. Voor op de boterham of misschien gebruik je het wel om soms mee te koken of te bakken. Goedzo, want honing is al sinds mensenheugenis een veel gebruikt middel wat een bijzondere medicinale werking heeft.

Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt gemaakt door bijen, dat mag duidelijk zijn. De nectar die door de bijen wordt verzameld uit de bloemen in de omgeving van de bijenkast, wordt opgeslagen in de cellen van de bijenraat waar het, door toevoeging van stoffen, omgevormd wordt tot honing, het vloeibare goud. De bijen doen dit, om een voorraad voedsel te hebben voor de winter, waarin ze in de kast blijven om te overwinteren. De Imker haalt deze honing uit de raten en vervangt dit door goedkopere suiker. Op deze manier kunnen de bijen toch overwinteren, en wij kunnen de medicinale honing lekker eten.

Honing als medicijn

Al in de oude Bijbelse geschriften wordt honing genoemd als helend medicijn en als voeding. Honing werd ook gebruikt om de doden mee te balsemen, als hommage aan de goden en in cosmetische producten. Cleopatra was bijvoorbeeld een groot fan van honing, Royal Jelly en propolis. In de middeleeuwen was honing een product wat alleen beschikbaar was voor de rijken. Maar tot verbazing van de Spaanse ontdekkingsreizigers werd honing al door de ‘gewone’ indianen gebruikt. Inmiddels is het gebruik van honing als zoetstof voor het overgrote deel vervangen door geraffineerde suiker, wat overigens een hele slechte vervanging is, maar dat is een ander verhaal.

De effecten van honing op de gezondheid, hangt heel sterk af van de kwaliteit van de bloemen en de manier van produceren en verwerken. De beste kwaliteit honing is rauw, ongepasteuriseerd, ongezuiverd en ongefilterd. Deze honing bevat de meeste medicinale stoffen zoals de phytotchemicaliën, ijzer, mangaan, ribovalvin en vitamine B6.

De voordelen van honing

Honing is niet alleen lekker, maar heeft veel voordelen voor de gezondheid. Niet alleen preventief, maar ook genezend!

Antioxidanten

Met name de donkere honing, zoals bijvoorbeeld de boekweithoning, is een bron van fenol, zoals flavonoïden. Deze hebben een hele sterke antioxidant-werking.

Energieopwekkend

Honing is een hele grote bron van koolhydraten. Deze koolhydraten geven je veel energie.

Wondhelend

Honing werkt antiseptisch en kan toegepast worden voor het behandelen van zweren, wonden en andere beschadigingen van de huid. Er bestaat ook speciale medicinale honing, die speciaal bedoeld zijn voor een dergelijke behandeling. De honing wordt gewoon op de wond gesmeerd.

Voorkomen van kanker

Propolis, een bijproduct van de imker, heeft heel veel preventieve eigenschappen tegen tumoren en kanker. Dit is dankzij de phytochemicaliën.

Diabetes Type 2

Door de normale suiker en kunstmatige zoetstoffen te vervangen door honing, kan een belangrijke bijdrage geleverd worden in de preventie van diabetes en eventueel het reguleren van diabetes. Diabetespatiënten hebben vaak alst van oxidatieve schade aan het DNA, lipiden en proteïnen. Het gebruik van honing kan deze schade beperken door de anti-oxidatieve werking.

Hoesten

Honing is een heel bekend middeltje tegen hoesten en een kriebelende keel, met name bij kinderen. Uit een onderzoek is gebleken dat de proefpersonen ongeveer 20% minder last hadden van hoesten.

Gewicht en angst

Uit een onderzoek onder ratten, waarbij een deel gewone suiker kreeg, en een deel honing kreeg, bleek het volgende met betrekking tot de honing-eters:

Naast al deze voordelen van het gebruik van honing, is het natuurlijk ook gewoon lekker. Een prima combinatie toch?