Het is lekker weer buiten, dus je trekt er op uit. Lekker in de natuur wandelen of joggen, maar dit houdt ook het risico in van een insectenbeet. Op zich lastig, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Wel kan de beet van een teek gevaarlijk zijn, tenminste als je deze niet snel genoeg verwijderd.

Wat is een teek?

Teken kunnen overal voorkomen. Overal waar je loopt, en waar begroeiing is of het gras is een beetje hoog, dan kan een teek van onderen aanvallen en zich behaaglijk vastbijten in jouw huid. Dit merk je in eerste instantie niet, maar kan later grote gevolgen hebben. Een teek is een parasiet die behoort bij de klasse van spinachtigen. Teken leven van het bloed van anderen, vandaar dat deze onder de parasieten valt. Een teek kan besmet zijn met de Borrelia Bacterie, een bacterie die uiteindelijk de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een tekenbeet is over het algemeen erg lastig te herkennen, en meestal merk je er niets van. De teek bijt zich vast in je huid en begint zich vol bloed te zuigen. Een volgezogen teek kan wel tot 1 centimeter doorsnede worden. Je kunt een tekenbeet herkennen aan de rode kring rondom de beet, maar dit is niet altijd het geval. Maar de helft van de beten vertoond deze reactie van de huid.

Een tekenbeet voorkomen

Een teek is zeer sterk en weet zich in alle bochten te wringen om zich maar vast te kunnen bijten in jouw huid. Loop nooit met blote voeten en korte broek door een niet-gemaaid weiland. Dat is letterlijk vragen om problemen en levert bijna gegarandeerd een tekenbeet op. Als je dan toch dat weiland over wilt steken, stop dan je (lange) broek bij je sokken in, en doe goede schoenen aan. Alleen op die manier is het risico het kleinst.

Het verwijderen van een teek

Als je op internet gaat zoeken, gaan er de meest wilde verhalen de ronde over het verwijderen van een teek. Er is een verhaal over het verwijderen door middel van water en zeepsop. Dit zou je op moeten brengen met een dot watten waarna de teek automatisch zou loslaten na 10 minuten. Ook is er een verhaal over het verwijderen met alcohol, met je nagels, met een pincet of andere middelen die de teek vast kunnen pakken om het beest te verwijderen.

DIT IS ALLEMAAL GROTE ONZIN!

Op het moment dat je één van de voorgaande manieren toepast om een teek te verwijderen, zal de teek schrikken waarna hij zijn speeksel alsnog af zal geven aan je lichaam waardoor de eventuele bacteriën in je bloedbaan terecht zullen komen.

De enige manier om een teek te verwijderen is met behulp van een tekentang. Dit is een speciaal tangetje die je in staat stelt om, door een draaiende beweging, het beest in zijn geheel te verwijderen. Het is namelijk belangrijk dat er geen pootjes of kaken achterblijven.

Een tekentang is vaak van plastic gemaakt en erg goedkoop. Bewaar er dus eentje in de auto, thuis, op je werk en in je rugzak. Zo heb je altijd het goede gereedschap bij de hand om een eventuele teek te verwijderen.