Kaneel is een regelmatig gebruikte specerij in zowel de Nederlandse als in de buitenlandse keuken. Naast het feit dat deze specerij erg smakelijk is, heeft kaneel nog veel meer te bieden. Wist je dat kaneel een positieve invloed uit kan oefenen op je cholesterol, diabetes en epilepsie. Interessant? Lees snel verder!

Wat is kaneel precies?

Kaneel wordt gewonnen van de bast van de kaneelboom. Deze boom groeit op onder andere Sri Lanka, Java, Brazilië en Egypte. De kaneelboom heeft duidelijk een voorkeur aan de kust, en dan ook nog eens in Tropische gebieden.

Van origine is de kaneelboom een boom, maar doordat deze kunstmatig laag gehouden wordt, om het oogsten te vergemakkelijken, wordt de boom steeds teruggesnoeid naar een struik van ongeveer 2 meter hoog. Van de 2 meter lange scheuten die ongeveer anderhalf jaar oud zijn, wordt de bast geoogst. Van deze bast wordt de schors en de middenbast verwijderd waarna het dunne binnenste deel van de bast overblijft. Tijdens het drogen van dit goud, rolt de bast zich automatisch op. Het is tijdens dit drogen dat de kaneelstokjes hun typische bruingele kleur krijgen.

Het gebruik van kaneel

Kaneel is een specerij wat heel veel in de keuken gebruikt wordt. Als smaakmaker in puur Hollandse gerechten als stoofpeertjes en appelmoes. Ook wordt kaneel veelvuldig gebruikt in gebak. En ken jij het speciale ‘rijstgerecht’ van vroeger nog? Warme rijst met boter, suiker en kaneel. Een zeer gewaardeerde traktatie voor kinderen!

Ook wordt kaneel natuurlijk verwerkt in de bekende kaneelstokken, die je vaak nog steeds op de kermis kunt kopen.

In de Indiase keuken in allerhande vlees- en groentegerechten als onderdeel van een kerrie-mix. Ook wordt kaneel toegepast in likeur. Bénédictine is daar een heel mooi, en lekker, voorbeeld van. Ook worden de etherische oliën van de bast en het blad van de kaneelboom gebruikt in de parfumindustrie.

Kaneel als medicijn

Kaneel heeft een hele lange historie als medicijn. Zowel in het oosten als in het westen wordt kaneel al lange tijd ingezet om haar medicinale werking voor bepaalde aandoeningen. Niet-wetenschappelijk onderbouwd, maar toch aangetoonde positieve werking van kaneel bij:

De effecten van kaneel die inmiddels wel wetenschappelijk onderbouwd zijn:

Kaneel en Cholesterol

Bij een recent onderzoek is inmiddels bewezen dan kaneel een positieve invloed heeft op het cholesterol. Bij de testgroep daalde het niveau met 12-26%, terwijl de groep die niets, of een placebo, had gekregen, werden geen veranderingen geconstateerd.

Kaneel en Diabetes type 2

In 2012 werd een onderzoek verricht door de University of West London, waaruit bleek dat kaneel een positieve werking had om de bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Dit onderzoek werd verricht onder 435 patiënten met diabetes type 2.

Kaneel en Epilepsie

Ook de aandoening epilepsie heeft baat bij kaneel, in combinatie met het Chinese Sikkelgoudscherm of Sikkeldoorwas. Een eeuwenoude Chinese formule die recent medisch getest is. Van de 433 epilepsiepatiënten die behandeld waren, genazen er 115 volledig, terwijl 80 andere gevallen hele significante verbeteringen lieten zien.

Natuurlijk moet je het niet overdrijven, maar ietsje vaker kaneel eten kan dus helemaal geen kwaad!