De term ‘broodje gezond’ wordt vaak gebruikt voor een stokbroodje met salade, tomaat en andere gezonde dingen. Lekker natuurlijk, maar dat is niet waar ik nu heen wil. Ik doel hier meer op gezond broodbeleg wat je kunt eten op je gewone, dagelijkse boterham.

In heel veel gevallen, met name de jeugd, wordt al snel naar de fruithagel, chocoladehagel, pindakaas en ander vet en zoet beleg gegrepen. Hartstikke lekker natuurlijk, maar ook heel erg ongezond. Laat al deze producten eens in de kast staan, en maak een ontbijtje met louter gezonde producten.

Dit betekent natuurlijk niet dat het niet lekker zou zijn. Bekijk het volgende lijstje maar eens. Een bewijs dat gezond ook heel erg lekker kan zijn!

Gezond broodbeleg: Vis

Vis is ontzettend belangrijk voor de algemene gezondheid. In feite zouden we minimaal 2 x per week vis moeten eten. Het zijn de omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor je lichaam. Natuurlijk kun je vis eten bij de warme maaltijd, maar vis op brood is ook een heel goed idee. Eet bij voorkeur geen vissalades uit een bakje, de kant en klaar bakjes die je bij de supermarkt koopt. De vis zal wellicht prima zijn, maar aan deze bakjes wordt heel veel troep aan toegevoegd. Koop gewoon verse vis!

Gezond broodbeleg: Mager vlees

Mager vlees bevat veel eiwitten, mineralen, vitamines en spoorelementen. En dat terwijl datzelfde magere vlees relatief weinig verzadigde vetten bevat, de vetten die niet goed zijn voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld eens rosbief, kipfilet, kalkoenfilet of rookvlees. Bij voorkeur vers natuurlijk, en niet voorverpakt!

Gezond broodbeleg: Ei

Eiwitten in eieren bevatten heel veel belangrijke essentiële aminozuren, dus een eitje eten is nog niet zo’n slecht idee. Het beste is om het eitje te koken. Wil je toch gaan bakken, denk er dan om dat je niet te veel bakboter of olie gebruikt! Eiersaldes die je in bakjes kunt kopen raad ik sterk af. Niet door het eitje en de andere smakelijke dingen die erin zitten, maar er wordt ook veel vet, zout en andere ongezonde zaken aan toegevoegd.

Gezond broodbeleg: Magere kaas

Kaas is niet de meest gezonde vorm van zuivel, maar bevat wel melkeiwitten en wei-eiwitten. Alle twee prima voor je lichaam. Maar kaas bevat ook verzadigde vetten, die weer wat slechter zijn. Kortom, gebruik magere kaas en gebruik dit met mate. Geen probleem!

Gezond broodbeleg: Appelstroop

Appelstroop (neem de ouderwetse ‘Rinse’) wordt gemaakt van appels en suikerbieten. Hierdoor is appelstroop een bom van ijzer! Erg belangrijk voor je lichaam! Denk er wel om dat je appelstroop neemt met 100% eigen suikers, en niet de versie met toegevoegde suikers.

Gezond broodbeleg: Jam

Afhankelijk van de soort, kwaliteit en merk, bevat jam een behoorlijke hoeveelheid aan vitamines, mineralen en spoorelementen. Denk er wel om dat jam alléén gezond is als er geen suikers aan toegevoegd zijn. Alleen jam met 100% eigen suikers is gezond!

Nog beter: Lekker combineren!

Al deze lekkere dingen kun je natuurlijk ook combineren op een sandwich of met een stokbrood. Dan heb je écht een broodje gezond. Je zult zien dat het smullen geblazen is!