Jeetje, wie was dat ook al weer…wat was zijn naam en wanneer hebben we voor de laatste keer gesproken? Een bekend beeld wat ons allemaal regelmatig overkomt: Sommige dingen onthoud je niet goed, omdat je op dat moment het belang er niet van in ziet. Ook algemene gebeurtenissen vergeet je soms. Dit heeft helemaal niets met vergeetachtigheid of ouderdom te maken.

Dit is de luiheid van onze hersenen. Maar gelukkig kun je je hersenen trainen om alles wél beter te onthouden! Hierbij 5 hele praktische tips en trucs die gewoon werken!

Informatie koppelen aan ervaringen

Eén van de beste technieken om zaken beter te onthouden is het koppelen aan dingen die je al weet of al eens hebt meegemaakt. Een hele bekende vorm hiervan is het zogenaamde ‘ezelsbruggetje’. Deze manier van beter onthouden is niet alleen erg effectief in het dagelijkse leven, maar kan ook helpen bij dementerende bejaarden. Hierbij is het belangrijk om zo vaak mogelijk bekende dingen terug te halen in de vorm van foto’s, plakboeken en brieven, en deze te koppelen aan gebeurtenissen die nu plaatsvinden.

Visualiseren

De hersenen zijn beter in staat om iets goed op te slaan in het lange termijn geheugen, als er ook een beeld bij is. Met andere woorden, als je iets aan het lezen bent (een boek of een rapport, dat maakt niet uit) probeer dan om deze informatie voor jezelf te herhalen en te visualiseren. Door beelden te koppelen aan de informatie, kun je alles beter onthouden. Hierbij maakt het niet uit wat voor beelden, zolang het voor jou maar ‘logisch’ is.

Jezelf tot concentreren dwingen

Concentreren is natuurlijk de basis als je iets wilt onthouden. Een oppervlakkig gesprek waar je geen aandacht voor hebt zal je niet snel onthouden. Aan de andere kant zal je een vergadering waarbij je heel geconcentreerd was wél onthouden. Veel mensen hebben moeite om zich te concentreren. Maar er zijn trucjes om jezelf hiertoe te dwingen. Tijdens je werk, kun je alle omgevingsgeluiden uitsluiten, je zit in jouw kleine, geluidloze ruimte waarbij niets of niemand jou kan storen. Op deze manier kun jij jezelf concentreren. Toegegeven, dit is niet altijd gemakkelijk, maar hoe bedrevener je hierin wordt, hoe beter het gaat!

Geloof in jezelf

In jezelf geloven, het zelfvertrouwen hebben om te zeggen dat je het gewoon doet en ook hiertoe capabel bent, dan is de helft al gewonnen. In jezelf geloven en zelfvertrouwen hebben betekend ook gemotiveerd wijn. En het is een bekend feit dat motivatie heel veel zaken tot stand kan brengen. Een drijfveer voor alles wat we doen, en wat we willen doen.

Herhalen, herhalen, herhalen…

Op school werd dit er vroeger al ingehamerd: De stof herhalen, herhalen en nog eens herhalen! Toen was het stom, maar er was wel een logische reden voor. De hersenen werken nu eenmaal zo dat de zaken die herhaalt worden, belangrijk genoeg geacht worden om op te slaan in het langetermijngeheugen.

Een laatste tip:

Er zijn heel veel speciale pilletjes en drankjes op de markt die beweren dat het je geheugen beter maakt. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, dus kun je je geld beter besparen door met bovenstaande tips aan de slag te gaan.