We hebben er allemaal wel eens last van: tussentijdse trek met als gevolg dat we de koelkast gaan aanvallen en van alles gaan eten wat Onze Lieve Heer verboden heeft. Dit is speciaal het geval bij mensen die aan het diëten zijn of bij mensen die regelmatig sporten.

Als je zo’n aanval van ‘honger’ hebt, kun je een drietal dingen doen:

Onnodig te zeggen dat de laatste optie de beste is. Niet alleen voor je algemene gezondheid maar zeker om maximaal te kunnen profiteren van je sporten en je wens om af te vallen.

Gezonde snack: Fruit

Fruit als tussendoortje lijkt misschien wat minder cool dan een lekkere chocoladereep, maar je bent wel slimmer bezig op deze manier. Het is onnodig te zeggen dat fruit een heleboel voedingsstoffen bevat, en met name natuurlijke suikers die je weer energie geven. Bananen, sinaasappels, kiwi’s, aardbeien, bessen, druiven, frambozen….het mag allemaal!

Gezonde snack: Smoothie

Als je een blender hebt, kun je heel gemakkelijk en snel een smoothie maken. Doe een flinke beker magere yoghurt in de blender, en voeg er allerlei soorten fruit aan toe. Niet teveel bij na denken, gewoon pakken wat je in huis hebt. Maak wat meer aan, zodat je het restant in de koelkast kunt bewaren voor een volgend fris tussendoortje.

Gezonde snack: Mueslirepen

Mueslirepen die je in de winkel koopt, de voorverpakte, zijn over het algemeen niet erg gezond door de vele toevoegingen. Bekijk goed het etiket en koop mueslirepen zonder synthetische geur, kleur, smaak en zoetstoffen, zonder toegevoegde suikers, zonder verzadigde vetten en natuurlijk zonder transvetten.

Gezonde snack: Rijstwafel

Een rijstwafel is over het algemeen niet het meest smaakvolle hapje. Tenminste, mijn persoonlijke mening is dat er géén smaak aan zit. Maar voor de liefhebbers die dit toch willen proberen: Voor rijstwafels geld het zelfde als bij mueslirepen: Kijk goed op de verpakking voor verkeerde en ongezonde toevoegingen.

Gezonde snack: Noten

Noten bevatten relatief veel calorieën,, wat het op het eerste gezicht niet tot de ideale snack maakt. Maar deze calorieën komen in het geval van noten uit goede meervoudig onverzadigde vetzuren en essentiële eiwitten. Calorieën uit een goede bron dus.

Gezonde snack: Gekookt ei

Pak eens een gekookte eitje op een volkoren boterham. Een héél klein snufje zout er overheen en je hebt een smakelijk en gezond tussendoortje. Kook wat eieren tegelijkertijd, en bewaar deze in de koelkast voor een volgend tussendoortje. Eieren moet je niet té vaak eten, maar 3 of 4 x per week is prima!

Gezonde snack: Yoghurt en kwark

Kwark en yoghurt heb je in allerlei varianten en smaken. Ook hierbij geld dat je goed op het etiket moet kijken voor de ongezonde toevoegingen. Met name vruchtenyoghurt en vruchtenkwark heeft veel toevoegingen. Het is beter om magere yoghurt of magere kwark te nemen, en hier zelf fruit doorheen te doen. Gezonder kan het bijna niet!