De één wat meer dan ander, maar allemaal hebben we wel eens last van eeltvorming onder je voeten. Als dit té veel wordt kan dit erg hinderlijk zijn, en soms zelfs pijnlijk. Lees in dit artikel over wat eelt precies is en hoe je eelt kunt voorkomen!
Wat is eelt precies?
Eelt is een verdikte hoornlaag, de dode laag huidcellen die het bovenste deel van de opperhuid vormen. Eelt kan er glazig uitzien, en heeft vaak een bruinige of gelige kleur. Eelt is op zich helemaal niet erg. Nog sterker, een klein beetje eelt is juist goed en werkt als een beschermend laagje onder je voeten. Maar teveel eelt is erg onprettig, en kan soms pijnlijk zijn. Daarnaast ga je op de lange duur verkeerd lopen en staan waardoor ook rugproblemen kunnen ontstaan.
Oorzaken van eeltvorming
Eeltvorming onder je voeten kan verschillende oorzaken hebben. Welke oorzaak ook voor jou geldt, doe er iets aan voordat het pijnlijk gaat worden en je eventuele rugklachten kunt krijgen.
- Veel staan tijdens je werk bijvoorbeeld, is een belangrijke oorzaak van eeltvorming. Met name als je geen goed schoeisel draagt.
- Bij overgewicht hebben je voeten het extra zwaar te verduren, waardoor zich eelt gaat vormen. Door het overgewicht ga je waarschijnlijk rugklachten krijgen, zowel direct als indirect via de overmatige eeltvorming.
- Slecht passende schoenen zijn een bekende oorzaak van eeltvorming. Als je schoenen te ruim zitten, of een te dunnen of te harde onderkant hebben, wordt het tijd voor nieuwe schoenen. Ook het dragen van schoenen zonder sokken kan overmatige eeltvorming veroorzaken.
- Een onnatuurlijke stand van je voeten zorgt voor meer druk op bepaalde plekken dan normaal. Alweer een oorzaak van overmatige eeltvorming. Als dit het geval is bij jou, ga dan naar een podotherapeut voor aangepaste schoenen/zolen om de stand van je voeten te corrigeren.
Eeltvorming voorkomen
Eelt is gemakkelijk te voorkomen of te verwijderen, mits je op een aantal zaken let. Een beknopt overzicht van de gebruikelijke methodes en voorzorgsmaatregelen:
- Een voetbad kun tweemaal per week toepassen. Door het water wordt het eelt na ongeveer 10 minuten zachter zodat je het gemakkelijk weg kunt halen met een vijl, rasp of mes. Ook kun je een speciaal extract voor het weken van eelt aan het water toevoegen, maar in de meeste gevallen is dit niet echt nodig. Het water zal voldoende zijn.
- Als je maar een klein beetje overmatige eeltvorming hebt, kun je een speciale scrub gebruiken. Maar als de eeltvorming hardnekkiger is, moet je al snel naar een eelt-vijl, een speciale schuurspons, een eelt-rasp, een eeltschaaf of een speciaal eeltmesje grijpen. Wees hier wel voorzichtig mee, want je beschadigd al heel snel de (levende) huid. Als je twijfelt, laat dit werk dan over aan een specialist.
- Eeltpleisters kun je in de handel verkrijgen van bijvoorbeeld de merken Hansaplast of Compeed. Deze pleisters bevatten de stof salicylzuur wat de harde laag eelt weker en zachter maakt. Diabetespatiënten kunnen deze pleisters beter niet gebruiken!
- Als je niet meer zo lenig bent kun je ook een schuurband gebruiken. Deze is een halve meter lang met een handvat aan beide zijden.
- Een iets minder gebruikelijke methode is een behandeling met zogenaamde doktersvissen (Garra Rufa). Deze visjes eten de schilfers en de dode huidcellen van je opperhuid.
Het wordt heel erg vaak onderschat, maar het is écht belangrijk om overtollig eelt te verwijderen, om zo veel mogelijk een natuurlijk houding aan te kunnen nemen. Dit is beter voor je lichaam, en speciaal voor je rug.