We weten het allemaal: Roken is slecht voor je gezondheid, maar toch roken nog steeds heel mensen. Nee, ik ga hier niet verder met een anti-rook-campagne. Tenminste niet direct. In dit artikel een aantal hele interessante feiten en weetjes over tabak, sigaretten en roken. Sommige misschien bekend, sommige wat minder, maar de meeste vaak buitengewoon schokkend!

Dagelijks duizend nieuwe verslaafden

Iedere dag weer, 7 dagen per week, steken ongeveer 4.000 jongeren hun eerste sigaret op. Soms om er gewoon ‘bij te horen’, sommigen uit nieuwsgierigheid. Van deze 4.000 starters, blijven ongeveer 1.000 in de gewoonte steken en ontwikkelen een afhankelijkheid van de tabak. Ze kunnen op een bepaald moment niet meer stoppen en zullen in de meeste gevallen door blijven roken tot ze er bijna letterlijk bij neervallen.

Kopen mag niet, roken wel

We weten allemaal dat je als minderjarige geen tabak mag kopen, maar het roken op zich voor minderjarigen is gewoon toegestaan, of in ieder geval niet strafbaar. Een heel vreemd feit, want wat heeft dit koopverbod dan voor zin? Wel mogen roken, maar niet mogen kopen? Een beetje dubbele moraal!

Ingrediënten in tabak

Er zitten duizenden ingrediënten in tabak verwerkt. Sommige zitten er van nature in, sommige ontstaan tijdens het productieproces en sommige worden gewoon toegevoegd door de fabrikant. Alles om maar een product te kunnen leveren waar de gebruikers zo snel mogelijk afhankelijk van worden. Commerciële bedoelingen dus…

Een paar van de stoffen die in tabak voorkomen zijn bijvoorbeeld: aceton, ammoniak, arsenicum, benzeen, cadmium, ethanol, fenol, fosfor, cyanide, nitrogeen oxide, carbon monoxide en lood.

Nicotine en teer

De verslavende stof in tabak is natuurlijk de nicotine. Zonder deze nicotine zou de fabrikant vele malen minder tabak verkopen, omdat er dan geen sprake meer is van een verslaving. Enkele seconden na het inhaleren van de nicotine, verspreid deze zich direct door het lichaam via het bloed, waardoor het onrustige gevoel van de verstokte roker direct ‘geblust’ wordt.

Nicotinepleisters

Dé manier om van het roken af te komen, zou het gebruik van nicotinepleisters zijn. Maar wist je dat, als je je hele lichaam volplakte met deze pleisters, je binnen de kortste keren zal sterven aan nicotinevergiftiging. Ook als je bijvoorbeeld 10 pakjes nicotinekauwgum in je mond zou doen, kan dit leiden tot nicotinevergiftiging en uiteindelijk tot de dood. Ok, dit is extreem, maar het geeft wel aan dat de oplossing om van het roken af te komen waarschijnlijk net zo slecht is als het roken zelf.

Roken en seks

Rokers hebben minder plezier van seks, met name de mannen. Roken vernauwd de bloedvaten waardoor er minder bloed in de penis gepompt kan worden. Direct gevolg: Een minder harde erectie die dan ook nog eens minder lang duurt. Wil jij volop genieten van seks? Stop dan gewoon met roken!

Light en menthol

Light-sigaretten roken is vaak een oplossing voor de mensen die wel willen roken, maar met de kleinst mogelijke gevolgen. Dit is grote verlakkerij, want een light-sigaret mag dan wat minder nicotine bevatten, maar je inhaleert dieper om toch de beoogde hoeveelheid nicotine binnen te krijgen. Daarnaast zitten er nog steeds die eerder genoemde duizenden ingrediënten in verwerkt. Dus light, of menthol roken zal niet veel uithalen.

15 jaar inleveren

Mensen die hun hele leven roken, bekorten hun leven met gemiddeld 15 jaar. Wil jij je kleinkinderen zien opgroeien? Dan kan dit een belangrijke reden zijn om nu te stoppen!