Ik heb het inmiddels al in een aantal artikelen duidelijk gemaakt dat voldoende water drinken bijna letterlijk van levensbelang is. Toch wil ik het in dit artikel nog een keer benadrukken, met name vanwege het warme weer.

Water drinken is een onderdeel van een gezonde levensstijl. Door dit water komen onder andere toxische stoffen vrij die normaal opgeslagen worden in vetcellen. Als je het goed doet, zou je tussen de 1,5 en de 2 liter water per dag moeten drinken. En dan spreek ik over water, en niet over vocht zoals koffie, thee en alcohol. Deze vloeistoffen werken juist tegenovergesteld.

Symptomen van watergebrek en uitdroging

Een gebrek aan water in je lichaam merk je al vrij snel doordat je dorst krijgt. Op het moment dat je dorst krijgt, heb je 1 tot 2 % van je totale watervolume verloren door bijvoorbeeld zweten. Op het moment dat je dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat met drinken. Er zijn nog meer signalen die duiden op een watergebrek:

Als we dan een stap verder gaan, en er sprake zou zijn van uitdroging, dan kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

Gedurende de dag moet je dus regelmatig een paar slokken of een glas water drinken, dan kun je deze problemen gemakkelijk vermijden. Maar dit is niet voor iedereen even gemakkelijk. In de meeste gevallen moet je proberen om het water drinken in je routine in te bouwen. Het moet een gewoonte worden, waar je niet meer bij nadenkt. Hierbij 5 tips die het gemakkelijker maken om die 2 liter water per dag te drinken:

Vaker water bestellen

Op een terrasje, als je een koffie of een wijntje besteld, kun je ook om een glas (gratis) water vragen. Koffie en alcohol werken dehydraterend, dus het glas water wat je daarnaast drinkt heft dit weer op.

Fles water op je bureau

Als je een kantoorbaan hebt, zet dan standaard een glas en een fles(je) water op je bureau. Je zult zien dat je al heel snel je glas gaat vullen, tijdens bijvoorbeeld een telefoongesprek of op een moment dat je even aan het nadenken bent. Ook thuis kun je altijd een flesje water bij de hand hebben door deze op een plaats te zetten waar je veel langs loopt.

Water drinken voor en tijdens het eten

Water drinken voor de maaltijd heeft meerdere functies: Het neutraliseert de smaak in je mond, geeft je een wat voller gevoel zodat je je niet gaat ‘overeten’. Kijk maar eens naar de eetgewoontes van de Fransen. Tijdens een maaltijd staat er altijd water op tafel. Dit wordt gewoon gedronken, naast de bekende wijn.

Water met een smaakje

En als je dan écht geen water lust, kun je kiezen voor water met een smaakje. Het eenvoudigst is het toevoegen van citroen of limoen. Je kunt ook een siroop toevoegen, maar dan beginnen de calorieën weer te tellen natuurlijk.

Drink uit een groot glas

Een glas drink je in de meeste gevallen leeg. Dat zit er bij ons ingebakken. Neem daarom grote glazen als je water zelf water drinkt of als je water serveert.