Je hebt net een dag hard gewerkt, bent hondsmoe en wilt lekker naar bed. Eindelijk slapen! Want je weet dat je na een nacht goed slapen morgen weer fit bent voor de nieuwe dag, nieuwe uitdagingen. Maar dan slaat het noodlot toe: Je kunt de slaap niet vatten.

Je leest even een boek of kijkt nog even tv, in de hoop dat je vanzelf omvalt. Maar frustratie alom, want hoe moe je ook bent, je kunt niet in slaap komen! Herkenbaar?

Waarom slapen?

Ondanks het feit dat je ongeveer een derde van je leven slaapt, dus eigenlijk niks kunt doen, is slapen een onlosmakelijk deel van je leven. In de nacht komt niet alleen je lichaam tot rust, maar ook je geest. Je gaat je ontspannen waardoor het lichaam in ieder geval heel eventjes uit die vervelende stress-modus kan komen en normaal kan gaan functioneren. Ook verwerkt je al je ervaringen en indrukken van de vorige dag, waarbij alles netjes gearchiveerd wordt voor later gebruik.

Al je gedachten en zorgen even opzij zetten

Ik weet het, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar toch is het belangrijk om even voor dat moment al je zorgen en je gedachten aan de kant te zetten. Op het moment dat je gaat ‘malen’ zijn je hersenen té actief, en kun je dus niet slapen. Een belangrijke tip: Schrijf in de avond al je zorgen en gedachten op een lijstje, met eventuele oplossingen waar je aan zit te werken. Dit kun je ook nog aanvullen met een to-do lijstje voor de volgende morgen. Op deze manier heb je alles even van je afgezet, en kun je lekker slapen. Door de goede nachtrust kun je de volgende morgen het lijstje weer pakken en je gedachten weer verder ontwikkelen. Dit is overigens ook een goede manier om je hoofd even leeg te maken als je overdag het gevoel hebt dat je hoofd ‘te vol’ zit. Door het opschrijven zet je deze gedachten en zorgen even in de wachtkamer.

De slaapkamer

Een slaapkamer hoort maar één functie te hebben: Slapen! Dus bij voorkeur géén televisie of computer op de slaapkamer. De slaapkamer moet een aangename plek zijn die bedoeld is om tot rust te komen en te slapen. Daarnaast natuurlijk ook voor de intieme momenten met je partner, wat op zich weer heel goed werkt om daarna lekker in slaap te vallen.

De slaapkamer hoort koel te zijn, ongeveer 18 graden. Warmer verstoord de nachtrust en zorgt voor stress tijdens de slaap. Kouder is voor de meeste mensen ook niet erg prettig. Zorg ook dat je een frisse slaapkamer hebt. Lucht de kamer dus overdag en laat eventueel een raam open staan tijdens de nacht.

Melatonine als voedingssupplement

Melatonine wordt door ons lichaam aangemaakt om het slaap/waakritme te regelen. Als het donker begint te worden, maakt je lichaam Melatonine aan. Deze stof zegt tegen al je organen: We gaan NU slapen! Om deze reden is het ook belangrijk om je slaapkamer goed donker te maken.

Als je écht problemen hebt om in slaap te komen, kun je deze Melatonine ook als voedingssupplement innemen voordat je naar bed gaat. Dit is een kunstmatige manier om je lichaam in de slaap-modus te krijgen.

Vermijd slaapmiddelen

Het lijkt zo gemakkelijk: Even een slaapmiddeltje nemen iedere avond om in slaap te vallen. Maar deze middelen werken verslavend en na een paar maanden kun je zonder zo’n pilletje niet meer in slaap komen. Bovendien kunnen slaapmiddelen een oorzaak van veel hoofdpijn zijn. Vermijd dus deze medicijnen en gebruik liever Melatonine of een homeopathisch middel.