Het zal je misschien verbazen, maar overal om ons heen groeien gezonde en lekkere planten, planten die we meestal afdoen met de titel ‘onkruid’. Zelfs tussen de straattegels groeit vaak een interessant plantje: De weegbree, ofwel de Plantago Major.

Het blad van de weegbree als medicijn

Het blad heeft een zeer lange historie als medicijn, met name bij huidaandoeningen. Een klein voorbeeld hiervan is de behandeling tegen een irriterende plek op de huid die in aanraking geweest is met een brandnetel. Jeuk en een rode uitslag is vaak het gevolg. Pak dan een blad van de weegbree en wrijf het over de pijnlijke plek. Je zult direct merken dat het verlichtend werkt en dat de jeuk verdwijnt. Erg handig als je met de kinderen in het bos bent, en geen andere medicijnen voorhanden hebt.

De gekneusde bladeren van de weegbree hebben dus anti-septische eigenschappen en is niet alleen maar inzetbaar tegen een de brandnetel, maar kan ook gebruikt worden  om de genezing van een beschadigde huid te versnellen. De weegbree kan zelfs toegepast worden als compres om de jeuk en de pijn te verminderen in het geval van brandwonden, bijensteken, aambeien en huiduitslag.

Het blad van de weegbree als voeding

Het blad is heel erg geschikt om een heerlijke, frisse salade van te maken. Er zitten heel veel supergezonde voedingsstoffen in, is smaakvol en erg gezond.

Om je een idee te geven, geef ik je hierbij een recept van deze heerlijke salade:

Grondstoffen:

De bereiding:

Het zoeken van de weegbree

Je kunt de weegbree overal om je heen vinden, maar de locatie is natuurlijk wel bepalend voor de kwaliteit van het plantje. Het mag duidelijk zijn dat weegbree in het bos gezonder is dan de weegbree die je aan de kant van de weg vindt. Deze laatste neemt altijd een deel van de vervuilende stoffen van auto’s in zich op, en dat wil je natuurlijk niet in je salade terugvinden!

Het is ook belangrijk om te zeggen dat je alleen het blad van de weegbree kunt gebruiken. De (rauwe) wortel van de weegbree is in principe giftig en is dus sterk af te raden. Een klein beetje wortel zal geen effect hebben op je lichaam, maar als je een grote hoeveelheid van de wortel van de weegbree eet, krijg je wel degelijk last van vergiftigingsverschijnselen.

Weegbree in de soep

Een hele gemakkelijke manier om weegbree in de keuken te gebruiken, is in de soep. Als je de soep klaar hebt, het maakt niet uit in welke variant of smaak, dan voeg je nog wat fijngesnipperde weegbree aan toe. Het gebruik van weegbree is gelijk aan het gebruik van kervel: Dit soort tere kruiden mag je niet mee laten koken met de soep, want dan verliest het alle smakelijke eigenschappen.