Noten, onbewerkt en rauw, zijn extreem geconcentreerde bronnen van goede voedingsstoffen. Regelmatig eten van noten heeft wel degelijk veel voordelen en kan zelfs aangewend worden als vleesvervangers. Maar naast al deze voordelen, zijn noten ook nog eens ontzettend lekker!

Waarom zijn noten gezond?

Noten, en ook zaden, vormen de basis van een nieuwe plant, struik of boom. Om deze te vormen, zijn heel veel voedingsstoffen nodig die in een extreem geconcentreerde hoeveelheid direct beschikbaar is. Hamsters en muizen weten dit al heel lang: Zij verzamelen noten en zaden voor de winter omdat deze veel voedingsstoffen bevatten in een relatief klein volume. Dus waarom zouden wij daar ook niet van profiteren?

In het algemeen bevatten noten en zaden heel veel onverzadigde vetten en eiwitten. Het zijn juist deze twee stoffen die de basis vormen voor ons lichaam. Deze bouwstoffen zijn belangrijk voor je zenuwstelsel, je immuunsysteem, je vermogen om jezelf te herstellen en voor het in balans houden van je hormonen. Als we deze laatste verder uitdiepen: Een slechte hormoonhuishouding heeft als direct gevolg dat je slechter slaapt, een slecht humeur krijgt, je libido veel lager is en veel minder spieropbouw hebt. Al met al geen prettig vooruitzicht!

Om voor de volle 100% van de voordelen van de noten te profiteren, moeten deze zo veel mogelijk rauw gegeten worden. Het is natuurlijk ook lekker en leuk om noten te bakken, te poffen, te roosteren of te frituren, maar na verhitting met meer dan 40 graden gaan heel veel van de voedingsstoffen verloren. Niet doen dus, tenzij noodzakelijk zoals bijvoorbeeld bij pinda’s. Pinda’s kunnen een giftige stof bevatten die inactief gemaakt wordt als de pinda’s licht geroosterd worden. Hoewel ze erg lekker zijn, zijn er veel gezondere noten dan deze.

Paranoten

Paranoten bevatten heel veel Selenium, een hele sterke antioxidant, vergelijkbaar met vitamine E. Als je een handjevol paranoten eet, heb je al 500% van de dagelijks benodigde hoeveelheid Selenium binnen. Daarnaast bevat de paranoot indrukwekkende hoeveelheden fosfor, wat belangrijk is voor het onderhoud en de vorming van botten en tanden.

Pecannoten

De pecannoot is één van de meest vette noten die er bestaan. Maar liefst 75% van de noot bestaat uit onverzadigde vetten, dus gezonde vetten. Daarnaast bevatten pecannoten ook een ruime hoeveelheid aan mangaan, kalium, koper, fosfor, verschillende varianten van de vitamine B, foliumzuur en nog meer dan 10 andere belangrijke vitaminen en mineralen.

Macadamianoten

Dit is de enige noot die zelfs nog meer onverzadigd vet bevat dan de pecannoot. Onverzadigd vet is belangrijk voor het verlagen van je cholesterolgehalte waardoor je hart- en vaatziektes beter kunt voorkomen. De Macadamianoot eet je bij voorkeur zo vers mogelijk, want na een tijdje neemt de voedingswaarde sterk af.

Walnoten

Het effect van walnoten op de gezondheid van mensen is al heel vaak onderzocht. Steeds weer komen dezelfde conclusies aan het licht: Walnoten zorgen voor flexibeler bloedvaten, waardoor hart-) en vaatziekten minder kans krijgen. Ook het cholesterolgehalte wordt verlaagd. Zelfs een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat walnoten dementie kunnen tegengaan. Daarnaast bevat deze noot veel anti-oxidanten die helpen om kanker te bestrijden, en omega-3 vetzuren die onder andere angst en depressies tegengaan.

Pistachenoten

Als je aan het lijnen bent, en toch noten wilt eten, is de pistachenoot een hele goede keuze. Deze noot bevat namelijk nagenoeg geen calorieën. Daarnaast bevat de pistachenoot toch heel veel vitaminen en mineralen zoals fosfor, magnesium, vitamine B1, zink, calcium en ijzer.