Het kan het niet vaak genoeg benadrukken: Suiker, wat we zelf in onze eten en drinken stoppen, en wat de fabrikanten in alle producten toepassen om de consument te ‘behagen’, is een gif. Het is geen gif in de zin dat het direct dodelijk is, maar suiker is één van de meest slechte voedingsstoffen voor ons lichaam. Waarom dit zo is? Lees verder om alles te weten te komen over het gif wat suiker heet!

Wist je dat een gemiddelde volwassene ongeveer 35 kilogram suiker per jaar eet? En als je dan weet dat de ‘norm’ maar 15 kilo bedraagt? Uit alle hoeken van de wetenschap wordt aan de lopende band gewaarschuwd voor de ‘verborgen’ gevaren van deze lekkernij. En dan spreken we voornamelijk over de ‘snelle’ suikers, dus de suiker die een hoge Glycemische Index heeft.

Het is bekend dat de suikers in, met name snoep en frisdrank zit zorgt voor extra en onnodige kilo’s aan lichaamsgewicht, diabetes en verschillende vormen van kanker. Er is zelfs een hooggeleerde in Amerika die er voor strijdt dat suiker als vergif aangemerkt moet worden, en alleen verkocht mag worden aan meerderjarigen. Ok, dat gaat wel heel erg ver, maar dat suiker een probleem is in de samenleving mag inmiddels wel duidelijk zijn.

Waarom gebruiken fabrikanten dan zoveel suiker?

Hier is eigenlijk maar één simpel antwoord op mogelijk: iets wat zoet is verkoopt gewoon beter. De fabrikanten weten dit natuurlijk, en de gevolgen wat dit heeft voor de volksgezondheid zal hen een zorg zijn. Zolang de kassa maar blijft rinkelen.

De fabrikanten weten dat het overgrote deel van de mensen een aangeboren voorkeur voor zoetigheid hebben. Door suiker te eten komt er een stofje vrij in onze hersenen wat dopamine heet. Deze stof activeert het beloningsmechanisme en zorgt dat we ons lekker voelen. Daar willen we dus meer van. Het zou eigenlijk beter zijn als de fabrikanten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, en de snelle suikers vervangen door natuurlijke  en langzame zoetstoffen.

Waarom is suiker dan zo vreselijk ongezond?

Dit heeft te maken met de biochemische eigenschappen van suiker. Bij het innemen van suiker met een hele hoge Glycemische Index, gaat de bloedsuikerspiegel binnen een paar minuten gigantisch pieken. Dit is een duidelijk teken voor de alvleesklier om het hormoon insuline af te geven.

Deze insuline werkt als distributeur: De bloedsuiker wat op dat moment nodig is als energie voor spieren en organen, wordt netjes naar de betreffende onderdelen van het lichaam gerangeerd en gebruikt. Maar, en daar zit em de kneep, het overschot aan suiker wordt door dezelfde insuline opgeslagen als lichaamsvet, voor eventueel later gebruik. Op het moment dat het lichaam bezig is om bloedsuikers op te slaan als lichaamsvet, kun je geen vet verbranden.

Ook als sport je 2 uren lang, je sult geen grammetje lichaamsvet verbranden. Het lichaam is dus of in opslag-stand, of in verbrandstand. Pas op het moment dat er magerder tijden aanbreken, en er dus niks op te slaan is, wordt het lichaam in de ‘verbrand-stand’ gezet. Pas dan heeft het effect om te gaan sporten en daarmee lichaamsvet te verbranden.

Op het moment dat de bloedsuikerspiegel weer wat gaat dalen, dus de insuline zijn werk gedaan heeft, krijg je weer trek. Meestal is een greep uit de snoepautomaat dan snel gedaan, waarna het hele drama opnieuw begint.

Het is een bewezen feit dat in landen waar meer suiker beschikbaar is, en ook gebruikt wordt, verhoudingsgewijs meer mensen lijden aan diabetes, kanker en vooral fors overgewicht.

Toch iets om eens bij stil te staan…