Je kunt geen internetpagina openen, of er staat wel weer een goed advies in over gezonder eten. We moeten raw-food eten, of een Paleo-dieet gaan volgen, en een andere site levert het onomstotelijke bewijs dat dieet XYZ hét ultieme voedselpatroon is. Het kan allemaal best wel waar zijn, daar wil ik nu niet over twisten, maar waar we over het algemeen aan voorbijgaan is WAAROM we eigenlijk eten.

Zolang je je goed voelt en helemaal gezond bent, maak je je verder geen zorgen, en eet je alles wat los en vast zit. Pas op het moment dat er iets gaat haperen in je lichaam, ga je wat bewuster naar je voedingspatroon kijken. En als je dan na gaat denken, is het eigenlijk ontzettend vreemd: Wat zou je zeggen als je niet de juiste brandstof in je benzinetank gooit? Juist, dan loopt de motor vast en kom je geen meter meer vooruit. Je automotor heeft de juiste voeding nodig, en dan ook nog van een redelijke- goede kwaliteit. Pas dan kan de automotor deze energie omzetten in een beweging.

Ditzelfde principe is ook van toepassing op je lichaam: Om je lichaam in staat te stellen om brandstof om te zetten in energie, is een correcte brandstof van goede kwaliteit nodig. Zodra deze brandstof, ons eten dus, verkeerd is gaat ons lichaam haperen en, zeker op lange termijn, dienst weigeren.

Als conclusie kunnen we dus stellen dat eten voor ons lichaam primair bedoeld is om energie te genereren, waardoor het lichaam alles kan doen wat we willen.

Wat moeten we dan eten voor optimale energie?

Het grootste probleem bij het eten wat we in de supermarkt kopen, is het feit dat hier veel lichaamsvreemde stoffen in zitten. Groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld vaak bestrijdingsmiddelen, aan kant-en-klare producten worden stoffen toegevoegd waar ons lichaam geen profijt van heeft (E-nummers, suikers etc.) Deze stoffen veroorzaken veel afval in ons lichaam waar we helemaal niets aan hebben. Nog sterker, het kost heel veel energie van ons lichaam om deze stoffen allemaal weer onschadelijk te maken en af te voeren. Dit KOST alleen maar energie, en levert dus helemaal NIETS op!

Mogen we dan niet meer lekker eten?

Natuurlijk wel! Gezond eten en lekker eten kan prima samen gaan! Maar het is verstandig om eens vaker stil te staan bij de energie-efficiëntie van ons voedsel. Het blijft natuurlijk erg vreemd dat we geld nog moeite sparen om onze auto van de juiste brandstof te voorzien, om ons huis goed te onderhouden en om er goed uit te zien door mooie kleren. Maar als het om ons binnenste lichaam gaat, gelden er plotseling heel andere regels. Terwijl we zonder dit lichaam helemaal niets zijn. Zonder dit lichaam kunnen we niet meer rijden in die perfect onderhouden auto, de mooie kleren blijven in de kast hangen en je kunt ook niet meer wonen in je perfect onderhouden woning.

Kortom, denk eens goed na over wat je eet, en de hoeveelheden daarvan. Op deze manier onderhoud je het beste je kostbaarste bezit: Je lichaam…

Gewoon iets om over na te denken…