In het vorige artikel kon je een vijftal tips lezen, waardoor je je eigen leven gemakkelijker en gelukkiger kunt maken. Ben je benieuwd naar de laatste 5 tips? Lees dan snel verder!

Overwin je angsten!

Ook jij hebt je angsten, net als iedereen. Misschien durf je bijvoorbeeld niet te spreken in het openbaar, voor een grote groep, of durf je die ene voordringer bij de kassa niet aan te spreken. Iederéén heeft zijn of haar angsten, ook jij. Schaam je er niet voor, maar ga daar aan werken. Niet alles tegelijk, maar één voor één. Spreek inderdaad die ene voordringer bij de kassa aan. Je zult zien dat het werkt, en dat je daarna ontzettend trots op jezelf bent. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen en ga je steeds meer dingen durven!

Neem een hobby omdat je het leuk vindt!

Een hobby nemen is natuurlijk een inkopper, maar toch is het waar. Maar je hoeft niet beslist een hobby te nemen in iets waar je ontzettend goed in bent. Neem gewoon een hobby omdat je het leuk vindt om te doen. Als je schilderen bijvoorbeeld leuk vindt, ga dan lekker schilderen, ook al weet je dat je nooit een van Gogh zult worden. Leef je gewoon lekker uit!

Neem je verantwoordelijkheid!

Ga bij alles wat je doet goed nadenken: Wil ik dit op deze manier, of had het anders kunnen lopen? Als iemand zo tegen mij doet, als ik net tegen een ander gedaan heb, zou ik dat dan leuk vinden? Ook de beslissingen die je neemt, hebben altijd gevolgen. Neem je verantwoordelijkheid om ook die gevolgen te dragen. Zijn de gevolgen niet zo leuk? Ga dan nadenken hoe je dit in de toekomst kunt verbeteren.

Van je fouten leren!

Nog zo’n inkopper, maar ook deze is helemaal waar. Net als het vorige punt, kun je na gaan denken over wat er verkeerd gegaan is. Wat is er gebeurd? Hoe reageerde ik? Wat deed ik? Hoe reageerde ik op die ander? Op welk moment ging het mis? Allemaal hele nuttige vragen, maar ga beslist niet verzanden in eindeloos piekeren. Overdenk dit op een rustig moment van de dag, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Op deze manier ben je het de volgende morgen weer kwijt en kun je met een schone lei opnieuw beginnen. Bedenk gewoon hoe je het anders had kunnen doen, en ga niet eindeloos piekeren. Dat is zinloos, want het is toch al gebeurt! Op deze manier leer je van je fouten.

Ga niet onnodig ingewikkeld denken!

Het is natuurlijk heel erg leerzaam om alles te overdenken. Alles wat je die dag gedaan hebt, of juist niet gedaan hebt. Maar blijf hierin wel reëel! Sommige zaken kun je gewoon niet verklaren, zelfs niet als je er uren en uren over nadenkt. Probeer korte en krachtige conclusies te trekken en bespaar je dat piekeren. Je kunt er toch niks meer aan veranderen. Op deze manier behoud je je nachtrust, en lig je niet de hele nacht te piekeren!

Ga dus aan jezelf werken!

De, in totaal, 10 punten uit de twee artikelen geven een aardig beeld hoe jij aan jezelf kunt werken. Om jezelf te verbeteren en je daardoor gelukkiger te laten voelen. Gelukkiger omdat je anders naar jezelf kijkt, en omdat je je anders op gaat stellen tegenover de buitenwereld.