Schokkend? Toch is het waar! Onlangs is het patent op Aspartaam openbaar gemaakt, waaruit deze verbijsterende feiten naar voren kwamen. Het was al sinds 1999 bekend, maar er is helaas nooit aandacht aan besteedt.

Naar aanleiding van mijn artikel over suiker als gifstof, en andere publicaties over kunstmatige zoetstoffen, was het een attente lezer die mij op dit feit attendeerde. Met groeiende verbazing heb ik het patent en de bijbehorende informatie doorgelezen!

Maar eerst: Wat is Aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof wat al lange tijd geleden gepresenteerd werd als dé oplossing tegen obesitas. Klein detail: Sinds de introductie van Aspartaam is Nederland alleen maar dikker geworden, maar dat ter zijde. Aspartaam wordt verwerkt in heel veel industriële producten zoals toetjes, frisdranken, gebak en ga zo nog maar even door. Je zult Aspartaam met name vinden in zogenaamde ‘light’ producten. Lees het etiket van Coca Cola Light maar eens goed: Je zult Aspartaam tegenkomen, of het Europese E-nummer E951. Veel fabrikanten zetten alleen het E-nummer op het etiket, omdat Aspartaam inmiddels een erg negatieve klank heeft. En terecht, want er zijn al heel veel gevallen bekend van mensen die letterlijk doodziek werden van deze zoetstof. Na onderzoek is gebleken dat er veel nadelen voor de gezondheid aan Aspartaam kleven.

Als je meer wilt weten over Aspartaam, en suiker in het algemeen, lees dan even de volgende artikelen welke ik onlangs geschreven heb:

Het gif dat suiker heet…

Aspartaam, de verborgen gifstof E951

Aspartaam wordt gemaakt van de E.Coli bacterie!

Het onlangs gepubliceerde patent spreekt van ‘gekloonde’ micro-organismen. Dit blijken uiteindelijk E.Coli bacteriën te zijn, die genetisch gemanipuleerd zijn. Deze poepbacterie is dusdanig gemodificeerd dat ze hele grote peptiden kunnen produceren. Het zijn deze peptiden die een belangrijke grondstof vormen voor het maken van Aspartaam. Deze peptiden worden met behulp van andere stoffen omgezet in dipeptide. Dit product wordt aangevuld met methanol en alcohol om uiteindelijk het product Aspartaam te krijgen.

De naam Peptiden klinkt erg grappig, maar in feite is het de ontlasting van de E.Coli bacterie. Met andere woorden: De poep van de poepbacterie…

Als je zelf het patent eens rustig door wilt lezen, het is een heel verhaal en op veel punten erg technisch. Maar je mag het proberen: Het patent op Aspartaam

Het beste alternatief: Stevia!

Het feit dat Aspartaam, of E951, op deze manier gemaakt wordt is erg schokkend. Maar is er een alternatief? Natuurlijk is er een alternatief. Een zuiver plantaardige zoetstof zoals Stevia kan prima gebruikt worden door zowel de industrie als door jouzelf in de keuken. Maar het grote ‘probleem’ is het feit dat Stevia duurder is dan Aspartaam. De industrie zal dus niet direct overstappen op deze zoetstoffen, want de winst is iets waar je niet aan moet komen. Denk er eens goed over na: Om commerciële redenen worden zeer twijfelachtige stoffen toegevoegd aan ons eten, of we dat nou willen of niet. Het wordt ons bijna letterlijk door de strot geduwd, met alle gevolgen van dien.

Wil je meer weten over Stevia? Lees dan even dit onlangs door mij gepubliceerde artikel hierover:

Stevia als alternatief voor witte suiker