Onverzadigde vetten, zoals omega-3 en omega-6, zijn hele belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Dat Omega-3 gezond is, weten we allemaal wel, maar hoe zit het dan met Omega-6? Waar zit het in, en waarom is het gezond?

Omega-3 en Omega-6 zijn essentiële vetzuren

Beide vetzuren zijn onverzadigd, dat weten we allemaal. Maar beide vetzuren zijn ook nog eens essentiële vetzuren. En dat betekend dat deze vetzuren niet door het lichaam aangemaakt kunnen worden, zodat we ze moeten innemen via onze voeding.

Waarom is Omega-3 gezond?

Omega-3 vetzuren zijn vetzuren waar heel veel goede eigenschappen aan worden toegeschreven. Het is goed voor het hart en voor de bloedvaten en werkt ontstekingsremmend. Ook werkt het zeer positief voor je bloedsuikerspiegel, het gaat de vorming van bloedstolsels tegen en het is goed voor het optimaal functioneren van je hersenen.

Waar zit Omega-3 in verwerkt?

Het is over het algemeen bekend dat Omega-3 veel voorkomt in vette vis, zoals makreel en zalm. Dit is de beste Omega-3 die je kunt vinden, want deze wordt direct door het lichaam opgenomen. De plantaardige omega-“ wat je bijvoorbeeld kunt vinden in walnoten, bladgroenten en lijnzaadolie, is wat minder efficiënt. Deze moet eerst door het lichaam omgezet worden in opneembare vetzuren. De Omega-3 die in vette vis voorkomt, heeft hier geen last van.

Waarom is Omega-6 gezond?

Omega-6, ook wel linolzuur genoemd, heeft ook een aantal positieve eigenschappen die van grote invloed kunnen zijn op het optimaal functioneren van je lichaam. Zo is Omega-6 goed voor de versterking van je immuunsysteem en remt het de aanmaak van cholestorol. Overigens kun je omega-6 niet maar onbeperkt gaan eten, want een té grote inname werkt averechts: Het gaat dan de werking van insuline afremmen en gaat ontstekingen bevorderen. Alles met mate dus!

Waar zit Omega-6 in verwerkt?

Omega-6 zit verwerkt in  verschillende oliën zoals teunisbloemolie, zonnebloemolie, arachideolie (olie van pinda’s), en bernagieolie (olie gemaakt van komkommerkruid. Dus als je producten eet die in één van deze oliën is gebakken, krijg je omega-6 vetzuren binnen. Dat neemt niet weg dat het betreffende product ook écht gezond is. Een slecht gebakken kroket, in te koude olie of juist in verbrande olie, is en blijft een ongezonde snack! Ook chips die gebakken zijn in zonnebloemolie, blijft erg ongezond door de andere slechte voedingsstoffen die je in chips kunt vinden.

En de hoeveelheid?

Over het algemeen krijg je automatisch voldoende omega-6 vetzuren binnen, omdat we veel in olie gebakken voedsel eten. Het is anders gesteld met omega-3 vetzuren. Over het algemeen is dit veel beperkter. Volgens de wetenschap zou je per dag ongeveer 450 milligram omega-3 moeten eten. Dit komt ongeveer overeen met 2 x per week vis eten, waarvan in ieder geval één keer vette vis. Onderzoek heeft ook aangetoond dat veel meer omega-3 eten, geen merkbaar voordeel heeft dan de effecten van de normale hoeveelheid zoals eerder genoemd.

Als je vanavond je boodschappenlijstje gaat maken, weet je wat je te doen staat. Neem gewoon eens een lekker visje mee naar huis, dan ben je in ieder geval verzekerd van voldoende omega-3, met alle gezondheidsvoordelen van dien.