Hoewel heel veel mensen platte schoenen, sandalen of slippers dragen, blijkt nu dat dit niet zo heel erg gezond is. Er kunnen klachten ontstaan zoals likdoorns, rugpijn en zelfs artritis. Hoge hakken zijn eveneens niet zo goed. De ideale hoogte van een hak is ongeveer 25 mm. Zo blijkt uit een recent onderzoek.
Volgens een Engelse voetspecialist neemt het aantal klachten als gevolg van het dragen van platte schoenen, slippers en sandalen steeds meer toe. Met name in de zomerperiode, als veel mensen dit soort schoeisel dragen, vaak tegen alle gewoontes in, krijgen meer en meer mensen problemen. In feite is het negatieve effect van het langdurig dragen van plat schoeisel het zelfde als het dragen van hoge hakken.
Mogelijke gevolgen van plat schoeisel
Plat schoeisel is dus niet erg goed voor je gezondheid. Maar om alles even overzichtelijk te houden, zetten we de nadelen even op een rijtje:
- Slippers en sandalen zorgen er voor dat je eerder gaat ‘slenteren’, en niet in staat bent om stevig te stappen. Dit is erg slecht voor je lichaamshouding, wat weer gevolgen kan hebben voor je rug en nek.
- Op plat schoeisel lopen we anders. Tijdens het lopen draaien de voeten wat meer naar binnen toe, wat gevolgen kan hebben voor de stand van de tenen. Op de langere duur kun je last krijgen van likdoorns. Ook kun je hierdoor last krijgen van je kniegewricht.
- Na maandenlang op plat schoeisel lopen, kun je zelfs last krijgen van artritis in de knie.
- Ogenschijnlijk kunnen kinderen in de groei zonder problemen plat schoeisel dragen, maar het is inmiddels bewezen dat de klachten dan pas op latere leeftijd komen. Dit is dan in de vorm van problemen met de spieren en de pezen.
En de hoge hakken?
Platte schoenen zijn niet gezond, maar datzelfde geldt ook voor schoenen met hoge hakken. Dit kan namelijk leiden tot doorgezakte voeten, teenkrampen, rugpijn en/of een ontstoken achillespees.
Maar hoge hakken, mits met mate gedragen, heeft ook zeker voordelen: Het zorgt namelijk voor sterke bekkenbodemspieren. Hier heb je op latere leeftijd voordeel van, doordat de kans op inspannings-incontinentie veel kleiner is. Een ander, onverwacht, voordeel is het feit dat getrainde bekkenbodemspieren grote voordelen hebben voor je seksleven.
Maar wat dan wel?
Als je beide soorten schoenen in de kast hebt staan, is het verstandig om iedere twee dagen van hoogte te wisselen. Maar de meest ideale situatie is een bescheiden hak van ongeveer 25 mm. Op deze manier worden de voeten het meest optimaal ondersteunt en heb je minimale kans op eventuele klachten.
Ga je nieuwe schoenen kopen?
Als je nieuwe schoenen gaat kopen, let dan op de volgende punten:
- De zool, en met name de binnenzool, moet beslist een beetje soepel zijn. Als deze té stug is, kunnen niet alle klappen en oneffenheden opgevangen worden.
- Als je schoenen gaat kopen, doe dit dan bij voorkeur in de middag. Je voeten zijn dan ietsje dikker dan in de ochtend, waardoor je vermijd dat je schoenen de volgende morgen te klein blijken te zijn.
- Denk goed om té smalle schoenen en puntschoenen. Deze mogen beslist niet té strak zitten, want daar ga je beslist last van krijgen. Ook te brede schoenen zijn niet goed, want dan gaan je voeten heen en weer schuiven en krijg je last van blaren.
- Je kunt de pasvorm van een schoen alléén maar beoordelen als je op beide schoenen gaat lopen. Koop nooit een schoen als je die alléén maar gepast hebt.
- Koop voor de kids goed passende schoenen. Op die leeftijd zijn de voeten nog wel heel erg flexibel, maar op latere leeftijd kunnen ze last krijgen van slecht passend schoeisel.