Hoewel heel veel mensen platte schoenen, sandalen of slippers dragen, blijkt nu dat dit niet zo heel erg gezond is. Er kunnen klachten ontstaan zoals likdoorns, rugpijn en zelfs artritis. Hoge hakken zijn eveneens niet zo goed. De ideale hoogte van een hak is ongeveer 25 mm. Zo blijkt uit een recent onderzoek.

Volgens een Engelse voetspecialist neemt het aantal klachten als gevolg van het dragen van platte schoenen, slippers en sandalen steeds meer toe. Met name in de zomerperiode, als veel mensen dit soort schoeisel dragen, vaak tegen alle gewoontes in, krijgen meer en meer mensen problemen. In feite is het negatieve effect van het langdurig dragen van plat schoeisel het zelfde als het dragen van hoge hakken.

Mogelijke gevolgen van plat schoeisel

Plat schoeisel is dus niet erg goed voor je gezondheid. Maar om alles even overzichtelijk te houden, zetten we de nadelen even op een rijtje:

En de hoge hakken?

Platte schoenen zijn niet gezond, maar datzelfde geldt ook voor schoenen met hoge hakken. Dit kan namelijk leiden tot doorgezakte voeten, teenkrampen, rugpijn en/of een ontstoken achillespees.

Maar hoge hakken, mits met mate gedragen, heeft ook zeker voordelen: Het zorgt namelijk voor sterke bekkenbodemspieren. Hier heb je op latere leeftijd voordeel van, doordat de kans op inspannings-incontinentie veel kleiner is. Een ander, onverwacht, voordeel is het feit dat getrainde bekkenbodemspieren grote voordelen hebben voor je seksleven.

Maar wat dan wel?

Als je beide soorten schoenen in de kast hebt staan, is het verstandig om iedere twee dagen van hoogte te wisselen. Maar de meest ideale situatie is een bescheiden hak van ongeveer 25 mm. Op deze manier worden de voeten het meest optimaal ondersteunt en heb je minimale kans op eventuele klachten.

Ga je nieuwe schoenen kopen?

Als je nieuwe schoenen gaat kopen, let dan op de volgende punten: