Wie is er niet groot mee geworden? Juist ja, de pindakaas van ‘Petje Pitamientje’! Maar hoe gezond is pindakaas eigenlijk? Natuurlijk zitten er gezonde pinda’s in, maar is dat het enige wat we in ons meest favoriete broodbeleg vinden?

De jongeren onder ons zullen dit niet meer kennen, maar ik wil het jullie toch niet onthouden. De meest succesvolle reclamecampagnes in de tachtiger jaren kwamen van Calvé, de pindakaas-gigant. Petje Pitamientje  werd geboren, en ook Evert van Benthem bleek groot liefhebber van pindakaas te zijn. Klik op de namen en bekijk de reclames nog maar eens op YouTube. IJzersterke marketing van Calvé!

Pinda’s in het algemeen

Gewone pinda’s zijn erg populair in Nederland. Niet alleen in de pindakaas, maar ook als een lekker hapje tijdens de borrel. Daarnaast is het de basisgrondstof voor pindakaas en satésaus. Pinda’s hebben een bijzondere wijze van groeien: Boven de grond wordt de bloem gevormd, waarna de peul zich ontwikkeld vanuit de bloem. Er zitten dan al twee pinda’s in de peul. Daarna is er iets heel bijzonders aan de hand: De steel met de peul gaat plotseling heel lang worden, en begraaft zichzelf in de grond waar de peul verder groeit en tot wasdom komt. Als de pinda’s niet geoogst worden, groeit er het volgende jaar een nieuwe pindaplant op dezelfde plaats.

Pinda’s bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen, waaronder onverzadigde vetzuren, eiwitten en vitamine E.

De voordelen van pindakaas op een rijtje

Pindakaas heeft beslist veel voordelen voor de gezondheid, mits je niet overdrijft. Je moet natuurlijk niet regelmatig een hele pot leeg(vr)eten! Laten we de voordelen eens op een rijtje zetten.

Pindakaas bevat onverzadigde vetzuren

In pindakaas zit ongeveer 45% vetten. Ongeveer 80% daarvan zijn onverzadigde vetten, dus gezonde vetten. De resterende 20% is verzadigd vet. Hoewel dit niet zo goed is voor de gezondheid, valt dit in het niet bij de voordelen van de onverzadigde vetten.

Pindakaas zorgt voor een vol gevoel in je maag

Een stevige (bruine) boterham met pindakaas zorgt voor een ‘vol’ gevoel, waardoor het gevaar voor tussendoor snacken veel kleiner is. Daarentegen bevat pindakaas ook veel eiwitten, dus als je af wilt vallen is dit misschien niet zo’n goede keuze. Of je moet willen profiteren van dat volle gevoel, zodat je tussendoor niet gaat snacken.

Pindakaas helpt bij het afslanken

Als iemand wil gaan lijnen, wordt vaak als eerste de pindakaas van tafel gehaald. Pindakaas is immers vet, dus niet goed voor de lijn. Niets is minder waar. Natuurlijk zitten er vetten in pindakaas, maar dit zijn voor het overgrote deel onverzadigde vetten, en die helpen juist bij een efficiëntere verbranding van je lichaamsvet. Je moet dit natuurlijk niet overdrijven door meteen een pindakaas-dieet toe te gaan passen. Maar alle kleine beetjes helpen!

Pindakaas en spieren

Door de eiwitten in pindakaas, is dit erg goed voor de opbouw van de spieren.  Niet alleen als je sporter bent, maar ook als je af wilt vallen. Jawel, want spieren gebruiken energie, ook al doe je niks. Prima dus bij het helpen tegen overgewicht.

Pindakaas bevat veel vitamine E

Vitamine E is niet alleen belangrijk voor je spieren en de spieropbouw, maar helpt je spijsvertering en vetverbranding. Daarnaast is vitamine E heel goed voor het optimaal functioneren van je immuunsysteem.

Maar er zijn ook nadelen

Naast de eerder genoemde voordelen, zijn er natuurlijk ook een paar nadelen:

Industriële pindakaas bevat toevoegingen

De pindakaas op zich is heel gezond, maar de toevoegingen die fabrikanten er soms instoppen om het langer houdbaar te maken of om het zoeter te maken, is niet altijd even goed. Ook de nodige E-nummers vind je terug in pindakaas. Een alternatief is eventueel om bio-pindakaas te kopen, of om zelf pindakaas te maken. Recepten hiervoor kun je overal op internet vinden. Niet moeilijk, en heel erg lekker. Ik heb het zelf geprobeert!

Pindakaas, en pinda’s in het algemeen, kan het gif Aflatoxine bevatten

Aflatoxine is niet zomaar een gifstof, maar een serieus gif waar iemand heel snel van kan overlijden. De controle hierop is natuurlijk heel streng, maar 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit. Over het algemeen worden pinda’s geroosterd, om de gifstof te doden. Het lastige hierbij is de temperatuur: Heet genoeg om het gif te doden, maar niet té heet zodat de voedingsstoffen verloren gaan.