De R is weer in de maand, en dat wil volgens oud gebruik zeggen dat er een groter gevaar is op infecties. Dit zijn oude wijsheden, maar wel gebaseerd op een waarheid. Deze tijd van het jaar kenmerkt zich door wisselvallig weer, waar je niet altijd correct op gekleed bent. Een verkoudheid heb je dan heel snel opgelopen. Wat is een verkoudheid en, nog belangrijker, hoe voorkom je het?

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een virale infectie die met name voorkomt bij kinderen en ouderen. Deze infectie, die met name de bovenste luchtwegen zoals je neus en keel raakt, is een normaal verschijnsel. Kinderen hebben er 6-10 keer per jaar last van, en volwassenen ongeveer 4 x per jaar.

Op het moment dat je verkouden bent, heb je een loopneus, moet je hoesten en niezen, een verstopte neus en in extreme gevallen doet je keel pijn als je moet hoesten. Hoewel verkoudheid in principe het gehele jaar voor kan komen, heb je de grootste kans op een verkoudheid in het najaar en in de winterperiode. De periodes met het meest wisselvallige weer.

Voorkomen en bestrijden met je voeding

Als je weerbaar wilt zijn tegen verkoudheid, of als je al verkouden bent en hier zo snel mogelijk een einde aan wilt maken, is de beste oplossing om even een bezoekje te brengen aan de groenteboer. Jazeker, want als je de juiste groenten eet, geef je je immuunsysteem een geweldige oppepper waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Niet alleen de verkoudheid, maar ook infecties in het algemeen.

Laten we even kijken wat er in je boodschappenmandje moet zitten:

Spinazie

Het is wetenschappelijk aangetoond dat er een duidelijke toename in je lichaam ontstaat van cellen die infecties bestrijden. Dit komt door het extreem hoge gehalte aan vitamine C. Maar niet alleen deze vitamine is belangrijk, de spinazie bevat ook heel veel antioxidanten en beta-caroteen.

Knoflook

Het is een bekend feit dat knoflook veel doet voor je gezondheid. Dit komt met name doordat knoflook het cholesterol verlaagd en voorkomt dat slagaders gaan verharden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het versterken van het immuunsysteem komt door de aanwezigheid van een hoge concentratie Allicin (zwavel) in de knoflook.

Broccoli

Broccoli is een superfood met heel veel goede voedingsstoffen. Vitamines (A, C, E), mineralen en veel antioxidanten. Broccoli is één van de meest gezonde groenten die je op tafel kunt zetten, en niet alleen tegen de verkoudheid!

Rode paprika

Wist je dat rode paprika bijna twee keer zoveel vitamine C bevat, in vergelijking met citrusvruchten? Daarnaast zit er nog eens beta-caroteen in. Al met al prima voor een gezonde huid, en natuurlijk tegen de verkoudheid door de versterking van het immuunsysteem.

Citrusvruchten

Het is algemeen bekend dat citrusvruchten veel vitamine C bevatten. Je lichaam is niet in staat om zelf vitamine C aan te maken, en is ook niet in staat om het op te slaan. Het is juist daarom dat een dagelijkse inname van vitamine C zo belangrijk is.

In het algemeen moet nog even gezegd worden dat het altijd beter is om natuurlijke vitamine C in te nemen, dan inname via een vitaminepilletje.  Natuurlijke vitamines werken gewoon beter. Kunstmatige vitamines innemen zorgt er voor dat je lichaam op een bepaald moment genoeg heeft, en zal de overige vitamine C (de natuurlijke vorm) niet gebruiken en direct verwijderen via de urine.

Wat kun je nog meer doen?

Naast  de juiste groenten en fruit eten, is het ook van belang om hygiënisch te werk te gaan. Dat wil zeggen: Neus en mond afdekken tijdens het hoesten, zo weinig mogelijk je mond, neus en ogen aan te raken en natuurlijk heel vaak je handen wassen. Zorg er ook voor dat washandjes, handdoeken, speelgoed en bijvoorbeeld keukengerei niet uitgewisseld wordt. Dit is om te voorkomen dat de hele familie in de kortste keren ook verkouden is!