Onvermijdelijk, maar soms erg gênant: winderigheid. Iedereen doet het, maar loopt er natuurlijk niet mee te koop. In gezelschap een windje laten is op zich niet zo erg, zolang dit maar niet gepaard gaat met stank en vreemde geluiden.

Het ontstaan van winderigheid

Zoals we allemaal wel weten is winderigheid het directe gevolg van overmatige aanwezigheid van gas in het darmkanaal. Dit gas, in de vorm van methaangas, zuurstof en kooldioxide, zal toch ergens een uitweg moeten vinden. Is het niet via de mond (boeren) dan komt het er wel uit via de anus. En ja, die kunnen dan ook nog eens stinken en vervelende geluiden geven.

De gang van het voedsel van je mond naar het toilet, is een zeer goed gedirigeerd proces waarbij het doel is om zo veel mogelijk goede voedingsstoffen uit het eten te halen, en de restanten te verwijderen via de ontlasting. Het enige probleem is dat de gassen die tijdens dit proces gevormd worden, en ook de gassen die ingeslikt worden tijdens het eten en drinken, niet door het lichaam verwerkt kunnen worden. Dit zal toch het lichaam moeten verlaten, en dat doen we door te boeren of door winden te laten.

Verhelpen of voorkomen

Als je last hebt van overmatige winderigheid, kun je natuurlijk even snel een pilletje pakken. Misschien is het daarmee wel opgelost, tenminste voor nu, maar ook deze medicijnen hebben soms vervelende bijwerkingen en bestrijden vaak alleen de symptomen, en niet de onderliggende oorzaak. Het is veel beter om een eventueel overmatige winderigheid de kop in te drukken door je voedingspatroon en eetgewoonten eens onder de loep te nemen. Want daar ligt in de meeste gevallen de uiteindelijke oorzaak.

Goed kauwen en rustig eten

Als je gewend bent om heel snel te eten, slecht te kauwen en dus het eten naar binnen schrokt, ben je heel slecht bezig. Naast het feit dat dit slecht is voor je algemene gezondheid, krijg je hiermee ook hele grote happen lucht mee naar binnen. Lucht die in het maag-darm kanaal blijft hangen en er weer uitkomt via windjes.

Cola etc.

Dranken die koolzuur bevatten, zijn bekende veroorzakers. Niet alleen van winderigheid maar ook van boeren. Deze dranken bevatten koolzuur wat niet door het lichaam opgenomen wordt. Nog sterker, het lichaam heeft er helemaal niets aan, en het is dus eerder een last voor het lichaam, dan een lust.

Kleine slokjes en rustig drinken

Net als met het eten, is het bij het drinken ook van belang om kleine slokjes te nemen, en rustig te drinken. Sla je in één keer een glas water achterover, dan krijg je veel lucht mee naar binnen. Om dan maar te zwijgen van cola of andere koolzuurhoudende dranken.

Gezonde darmflora

Je darmflora, de goede bacteriën in je darmen, zijn van groot belang voor het efficiënt verwerken van de stroom voedsel die passeert. Hoe gezonder de darmflora, hoe efficiënter deze werkt, hoe minder last van (stinkende) winden.

Zwavelverbindingen

Normaal gesproken ruiken de windjes niet. Maar als er veel zwavelverbindingen bij betrokken zijn, wordt het een ander verhaal. Dit zwavel komt onder andere veel voor in vis, spruitjes, bonen en kool.

Homeopathische medicijnen

Je kunt natuurlijk besluiten om voorgaande voedingsadviezen ter harte te nemen, in combinatie met medicijnen. Homeopathische medicijnen, wel te verstaan. Grote voordeel is dat je geen last hebt van bijwerkingen. Dus baat het niet, dan schaadt het ook niet. Je kunt bijvoorbeeld Daslookdruppels of Iberogast gebruiken.