Daar kunnen we heel kort in zijn: Nee! Maar het heeft wel alles met elkaar te maken, want ijzergebrek kan één van de vele oorzaken van bloedarmoede zijn. Lees snel verder als je wilt weten hoe dit in elkaar steekt.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede is feitelijk alleen maar het tekort aan rode bloedlichaampjes in het bloed. Deze rode bloedlichaampjes heet ook wel Hemoglobine. Deze nemen zuurstof op in de longen, waarna ze zorg dragen voor het transport hiervan naar de organen en de weefsels. Als er dus sprake is van bloedarmoede, wordt er minder zuurstof door het lichaam gepompt, en kunnen de organen en het weefsel minder goed functioneren. Uiteindelijk voel je je moe en zwak. Je hebt gewoon geen energie meer!

De symptomen van bloedarmoede

Er wordt heel vaak gedacht dat iemand met een bleke huid last zou hebben van bloedarmoede. In theorie kan dit, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Pas als de hoeveelheid hemoglobine daalt tot 60% of minder, wordt de huid bleker. Maar dit zijn extreme gevallen die niet zo vaak voorkomen.

Je kunt bloedarmoede beter herkennen als je één of meerdere van de volgende symptomen bij jezelf ziet:

Herken jij jezelf in één of meerdere van voorgaande punten? Dan is de kans erg groot dat je bloedarmoede hebt!

De oorzaken van bloedarmoede

Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van bloedarmoede. We kunnen deze vele oorzaken onderverdelen in 2 grote groepen:

In de meeste gevallen is er sprake van een combinatie van deze twee groepen. Meestal is het een proces wat erg langzaam gaat, dus heb je het in de eerste instantie niet in de gaten. Pas als je met vermoeidheidsverschijnselen bij je huisarts verschijnt, blijkt vaak dat er sprake is van bloedarmoede. Jammer, want op deze manier gaat veel tijd verloren. Als je je in de voorgaande symptomen herkend is het tijd om direct actie te ondernemen en een afspraak te maken met je huisarts.

Bloedarmoede door ijzergebrek

Aangezien ijzer één van de belangrijkste bouwstoffen is voor nieuwe bloedlichaampjes, zal een gebrek aan deze belangrijke stof direct leiden tot bloedarmoede. IJzergebrek is dus een oorzaak van bloedarmoede, en is niet hetzelfde als bloedarmoede.

IJzer wordt door het lichaam opgenomen door middel van de voeding, en wordt door het lichaam opgenomen in het eerste deel van de darmen.

Een tekort aan ijzer kan ontstaan als:

Daarnaast kan ijzergebrek ook gevolgen hebben voor de huid en de slijmvliezen.

Bloedarmoede door vitaminegebrek

Bloedarmoede kan ook ontstaan door een gebrek aan vitamines. Er zijn namelijk twee soorten vitamine die onontbeerlijk zijn voor de productie van hemoglobine:

Conclusie

Zodra je ook maar een vermoeden hebt van bloedarmoede, ga dan niet zelf zitten dokteren, maar maak een afspraak met de huisarts. Het is onnodig om tijd te verliezen. Tijd waarin je je waarschijnlijk ziek, moe, zwak en misselijk voelt.