Het is zo gemakkelijk om even een pilletje te nemen als je je niet lekker voelt, maar in sommige gevallen is dat helemaal niet nodig en zijn er prima alternatieven voorhanden, alternatieven zonder noemenswaardige bijwerkingen.
Antidepressiva hebben grote nadelen!
Op het moment dat je je meldt bij je huisarts, in het geval van geestelijke problemen, is er al een hele lange weg afgelegd. In feite staat het water al aan de lippen van de patiënt. De huisarts zal na een gesprek waarschijnlijk twee dingen doen: Je een recept uitschrijven voor een antidepressivum en je doorverwijzen naar een specialist zoals een psycholoog of een psychiater. Hier moeten we direct even een onderscheid maken tussen deze twee.
De medicijnen gaan niet werken zonder professionele hulp en andersom. Het medicijn is een tijdelijke oplossing om de symptomen te onderdrukken. Ik zeg duidelijk dat het een tijdelijke oplossing is, want deze symptomen geven duidelijk aan dat er een onderliggende reden is. Samen met de specialist moet dan gewerkt worden aan een duurzame oplossing van het onderliggende probleem, om het leven weer opnieuw op te kunnen pakken, en dan uiteindelijk zonder antidepressiva.
Natuurlijk hebben antidepressiva voordelen, het helpt je namelijk om je periode van depressiviteit door te komen, om je te helpen om je hoofd boven water te houden zodat je kunt werken aan het onderliggende probleem. Maar het mag nooit als oplossing worden gezien. Het is een hulpmiddel en niks meer!
Over het algemeen hebben antidepressiva een fors aantal bijwerkingen. Bijwerkingen die in een aantal gevallen ook nog eens tegenstrijdig zijn met de gewenste werking van het medicijn. Naast onder andere vermoeidheid, een lager libido en afvlakking van emoties, is er als bijwerking ook sprake van slapeloosheid en een verminderde eetlust. En dat zijn nou juist de twee zaken die zo hard nodig zijn op het moment dat je geestelijk in de knoei zit, en ’s nachts alleen maar ligt te piekeren in plaats van lekker te slapen.
Het alternatief: St. Janskruid
Op het moment dat je op zoek gaat naar een alternatief voor een medicijn tegen depressies, stuit je al snel op het St. Janskruid. Binnen de Fytotherapie wordt dit al lange tijd toegepast en wint steeds meer terrein. Buiten de fytotherapie om, is er nooit onomstotelijk bewezen dat dit ook écht werkzaam zou zijn tegen een depressie. Maar binnen de fytotherapie en getuigenissen van de vele gebruikers vertellen een heel ander verhaal. St. Janskruid is een prima alternatief.
Het is wel belangrijk te zeggen dat het St. Janskruid alleen maar werkt bij een milde depressie. Voor een zware depressie is het kruid eenvoudigweg te zwak. Als er sprake is van een zware depressie ben je dus nog steeds aangewezen op de reguliere medicatie. Voor de slimmerds onder ons: Méér St. Janskruid innemen is geen oplossing voor een zware depressiviteit. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor je lever. Niet doen dus!
Hoewel heel erg zeldzaam, en beslist niet vergelijkbaar met de reguliere medicatie, kent ook het St. Janskruid bijwerkingen: een droge mond, overgevoeligheid voor licht, hoofdpijn en duizeligheid. Nogmaals, dit is heel zeldzaam!
Ook moet je oppassen als je de pil gebruikt. St. Janskruid zou de werking van de pil nadelig beïnvloeden. Ook kun je het St. Janskruid niet gebruiken in combinatie met de reguliere medicatie. Beide medicijnen heffen elkaars voordelen op, zodat je er uiteindelijk niets mee opschiet.