Je kunt de bladen niet openslaan, of er staat alweer een advertentie met de mededeling dat je speciale producten moet eten om je darmflora gezond te houden. Maar is dat noodzakelijk om extra dure producten te kopen voor een gezonde darmflora? Wat is het belang van je darmflora? Lees snel even verder!

De rol van de darmflora in je spijsvertering

De darmflora is eigenlijk alleen maar een heel netjes woord voor het totale pakket aan goede bacteriën die in je darmen leven. Maar dat maakt de aanwezigheid hiervan niet minder belangrijk. Deze bacteriën hebben verschillende functies, waaronder je beschermen tegen de slechte bacteriën die je onvermijdelijk binnenkrijgt door je voedsel en je drinken, en ook door je handen die je mond aanraken bijvoorbeeld.

Om de functie van de darmflora te kunnen begrijpen, reizen we eerst even mee met ons voedsel tijdens de reis van mond naar kont. Juist ja, het totale spijsverteringskanaal begint bij het innemen van voedsel door de mond. Tijdens het kauwen wordt dit voedsel al vermengd met speeksel, waardoor het voedsel voorbereid wordt voor verdere verwerking in het lichaam. Na het transport via de slokdarm, komt het voedsel terecht in de maag. Daar wordt het vermengd met maagsappen en wordt het voedsel gekneed tot één grote brij. Gedurende dit proces worden onder andere alle eventueel aanwezige slechte bacteriën direct gedood door de maagsappen. Dit maagsap bevat onder andere zoutzuur!

De voedselbrij komt daarna aan in de dunne darm waar het gal en andere sappen de voedselbrij verder moet verteren. Hierbij komen hele belangrijke voedingsstoffen vrij die via de wand van de dunne darm door het lichaam worden opgenomen. Het restant, wat bestaat uit vezels en onverteerbare voedingsresten, stroomt daarna naar de dikke darm waar onder andere zout en water aan de brij wordt onttrokken. Door de aanwezigheid van vezels ontstaat er dan een dikkere brij die wij kennen als poep. Deze ontlasting wordt in de endeldarm opgeslagen, en als deze vol is krijgt je lichaam een seintje dat je naar het toilet moet.

De rol van de darmflora in dit proces is op drie manieren:

Darmflora helpt tegen lactose-intolerantie

Als je last hebt van lactose-intolerantie dan wordt de lactose (melksuiker) niet goed verdragen door de darmen. Dit komt met name voor bij kinderen. Normaliter wordt deze lactose verwerkt door de darmflora, maar als deze niet efficiënt werkt of kan werken, kunnen dus problemen ontstaan.

Darmflora helpt de spijvertering

De bacteriën in je darmen helpen de onverteerde voedseldelen verder afbreken. De voedingsstoffen die daar nog bij vrijkomen, zijn weer van belang voor de darmspieren die zorgen voor het transport van het voedsel door de darmen.

Darmflora biedt bescherming tegen schadelijke bacteriën

Indien er voldoende goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn, dus een gezonde darmflora, krijgen de slechte bacteriën geen enkele kans om ziektes en aandoeningen te veroorzaken. Niet alleen worden de slechte bacteriën direct aangevallen door de darmflora, ook wordt er een zuur geproduceerd die de groei van de slechte bacteriën tegengaat.

Een gezonde darmflora op een natuurlijke manier

Het drinken van een speciaal drankje om je darmflora te onderhouden is niet direct nodig, dat wil zeggen als je regelmatig en gezond eet. Hierbij een paar adviezen:

Water drinken

Je spijsvertering en je stoelgang heeft water nodig. Niet genoeg drinken betekent een slechte efficiëntie in je spijsvertering en een hele harde en droge stoelgang, met alle problemen van dien.

Vezels eten

Niet alleen zijn vezels belangrijk voor de stoelgang, maar ook om voedingsstoffen te leveren voor je darmflora en de spieren van je darmen.

Hygiëne

Om het je darmflora niet onnodig moeilijk te maken, kun je zelf al veel doen om schadelijke bacteriën buiten je lichaam te houden. Was daarom regelmatig je handen. Vooral na het gebruik van het toilet en voordat je begint met koken.