Je twijfelt: Ben ik gewoon wat later met mijn menstruatie of ben ik echt zwanger? Een dilemma die veel vrouwen in spanning houdt. Of het nu een geplande of een ongeplande zwangerschap is, je wilt gewoon zekerheid. Maar in de meeste gevallen kun je voordat je overtijd bent al aan je lichaam voelen wat er aan de hand is. Want direct na de bevruchting wordt er een gigantisch complex proces in gang gezet, waaronder een totaal andere hormoonhuishouding. Laten we eens punt voor punt bekijken wat dit met je lichaam doet en hoe je dit kunt herkennen.

Misselijkheid

Het begin van een zwangerschap wordt voor veel vrouwen gedomineerd door misselijkheid. Dit begint meestal rond de periode van de verwachte menstruatie en kan een paar maanden duren. Door de aanmaak van progesteron gaat je spijsverteringsproces langzamer werken en blijft je maag dus langer voel. Dit kan misselijkheid oproepen, in combinatie met een verminderde eetlust.

Gevoelige borsten

Na ongeveer twee weken na de bevruchting en innesteling van de vrucht, gaan je borsten gevoeliger worden voor aanraking, en zwaarder en meer gespannen aanvoelen. De extra productie van de hormonen progesteron en oestrogeen liggen hieraan ten grondslag.

Moe

Na de bevruchting heeft je lichaam er een hele grote klus bij: Je lichaam aanpassen voor de komende negen maanden, en de voorbereiding voor de bevalling zelf. Dit kost heel veel energie, waardoor er minder energie beschikbaar is voor andere handelingen en processen die voorheen zo normaal waren.

Pijn in je onderbuik

Je kunt steken in je onderbuik voelen doordat je baarmoeder groter wordt, en meer gaat ‘hangen’ in de banden die de baarmoeder op haar plaats moeten houden. Dit begint al heel snel na de bevruchting.

Hoofdpijn

Je kunt meer last hebben van hoofdpijn, hoewel dit meestal pas begint als je overtijd bent. Aan de andere kant is zwanger zijn een prima medicijn tégen de hoofdpijn. Hoofdpijn ontstaat heel vaak als gevolg van schommelingen in de aanmaak van het hormoon oestrogeen. Tijdens de zwangerschap is deze aanmaak véél stabieler, dus positief tegen sommige vormen van hoofdpijn.

Vaker plassen

Het is algemeen bekend dat je in een later stadium van de zwangerschap vaker moet plassen. Dit komt doordat de baby op de blaas drukt. Maar ook als je nog maar nét zwanger bent, kan de uitzettende baarmoeder al tegen de blaas drukken. Daarbovenop komt nog eens het feit dat de nieren extra bloedtoevoer krijgen en daardoor meer urine produceren. Het vaker plassen komt dus van twee kanten.

Emotioneler

Het komt zeer regelmatig voor dat vrouwen die net zwanger zijn, op emotioneel vlak labieler zijn. Je huilt meer en je raakt snel geïrriteerd. Deze emotionele veranderingen zijn het directe gevolg van de wisselende hormoonhuishouding.

En dan?

Op het moment dat je jezelf herkend in een aantal eerder genoemde punten, kun je het snelst even een zwangerschapstest halen. Je kunt ook even een afspraak maken met je huisarts om helemaal zeker van je zaak te zijn. Nadeel hiervan is dat je de aanwezigheid van HCG in je urine pas kan meten op de eerste dag van je verwachte menstruatie.

Ook de chiropractor kan helpen!

Op het moment dat blijkt dat je zwanger bent, is het een verstandige beslissing om ook een afspraak te maken met een Chiropractor. Wij kunnen je helpen om je lichaam zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de zware periode die gaat volgen. Veel zwangere vrouwen zijn bij ons onder behandeling, en hebben hier veel baat bij, onder andere om bekkeninstabiliteit te voorkomen.

Maar ook na de bevalling is een Chiropractische een goede zaak. En dan bedoel ik ook voor de baby! Deze heeft tijdens de geboorte een zware periode gehad, waardoor vaak ruggenwervels in een verkeerde positie komen te staan. In 99% van de gevallen gaat dit vanzelf weer over, maar dat kost tijd. Hoe sneller je dit hersteld, hoe minder last je baby er van heeft en hoe minder eventuele gevolgschade voor later.