Uit een onderzoek is gebleken dat een man van 40 jaar zichzelf ongeveer 27 keer zou moeten kunnen opdrukken. Voor een vrouw zou dit 16 keer moeten zijn. Lukt jou dat? Ok, nog even oefenen dan! Maar wat is het nut van push-ups?

Mensen die naar de sportschool gaan, met name bodybuilders, hechten over het algemeen weinig waarde aan push-ups omdat ze niet echt bij zouden dragen aan spiervergroting. Dat kan misschien waar zijn, maar push-ups hebben wel degelijk waarde om op een hele effectieve en goedkope manier je algehele conditie te verbeteren. En dat geldt niet alleen voor jongeren, maar juist ook de ouderen kunnen hier veel baat bij hebben.

De voordelen van push-ups

Opdrukken heeft een aantal heel onverwachte voordelen, zo is uit het eerder genoemde onderzoek gebleken. Het bleek dat mannen die regelmatig push-ups doen, bij het ouder worden minder spierkracht verliezen. Ook zorgen de push-ups voor een betere coördinatie tussen de armen en de hersenen. Een groot voordeel voor ouderen die regelmatig opdrukken: De kans op letsel als ze vallen is beduidend minder dan de ouderen die niet aan opdrukken doen. Door de sterkere armen zijn deze mensen beter in staat om zichzelf op te vangen, waardoor er minder kans is op letsel, waaronder vervelende botbreuken.

De rechte buikspier

Maar de eerder genoemde voordelen staan niet op zich. Zoals je kunt verwachten worden naast je armspieren, ook je spieren in je benen, bekken, heupen, rug, borst en vooral je buik versterkt. De buikspier die hier het meeste baat bij heeft, heet de rechte buikspier of de meer-buikige spier. In het latijn noemen we deze de Rectus Abdominis.

27 keer opdrukken

Volgens een onderzoek van de universiteit van Michigan, zou een man van 40 jaar zichzelf 27 keer op moeten kunnen drukken. Voor een vrouw zou dit 16 keer moeten zijn. Helaas is het in deze tijd slecht gesteld met dit aantal. Heel veel mensen kunnen dit nog niet eens één keertje doen, waaronder heel veel jongeren. Het streven naar 27 of 16 keer opdrukken is natuurlijk heel mooi, maar volgens de universiteit van Michigan zou eigenlijk iedereen één keer per dag op moeten drukken. Dit klinkt heel weinig, maar heeft al veel gezondheidswinst. En dit geldt niet alleen voor jongeren of mensen van middelbare leeftijd, maar juist ook voor ouderen.

Hoe moet je opdrukken?

De ideale positie om je eigen gewicht volledig op te kunnen drukken is met gestrekte benen, waarbij alleen je handen en je tenen de grond nog raken:

De voorbereiding Ondanks het feit dat je dit overal kunt doen, is het de beste manier om een rustige plek op te zoeken waar je niet gestoord kan worden. Leg een kleed of een matje op de vloer, zodat dit comfortabel en warm aanvoelt.

De uitgangspositie Ga op de vloer, op je buik liggen en leg je handen plat op de vloer, op de hoogte van je schouders. Leg je benen tegen elkaar, en zorg dat je alleen met je tenen op de grond steunt.

Omhoog komen Blijf naar de grond kijken, terwijl je je armen gaat strekken. Door deze beweging komt je lichaam los van de vloer waarbij alleen je handen en je tenen de grond nog raken. Zorg er voor dat je lichaam gestrekt blijft, en dat je je rug of benen niet gaat buigen. De opgaande beweging is het zwaarste van het opdrukken.

Omlaag gaan Als je armen volledig gestrekt zijn, blijf je een paar seconden in deze positie waarna je je heel beheerst weer zakken totdat je lichaam nog nét boven de vloer hangt. Nog steeds steun je alléén met je handen en je tenen op de vloer.

En nu doorzetten! Herhaal het omhoog gaan en het omlaag gaan zolang je kunt. In het begin zal dit niet veel zijn, maar als je dit 1 of 2 keer per dag doet, zul je zien dat het steeds beter gaat.