We leven tegenwoordig alleen maar schermen in de vorm van je laptop, bureaucomputer, smartphone en alle andere apparaten met een scherm. Dit biedt enorm veel mogelijkheden, maar kent ook nadelen, met name voor de gezondheid. Als jij bijvoorbeeld langer dan 4 uur per dag achter een scherm zit, kun je last krijgen van computerogen. En computerogen kunnen leiden tot bijziendheid, terwijl oudere mensen vaak last krijgen van verziendheid.

De werking van het oog in een notendop

Een normaal en gezond oog heeft een ooglens die de opgevangen beelden in een verkleinde vorm op je netvlies projecteert. Sommige mensen hebben moeite om deze beelden scherp te stellen. In dat geval hebben ze last van bijziendheid of van verziendheid.

Bijziendheid heeft als gevolg dat je de dingen van dichtbij goed scherp ziet. Je kunt dus wel lezen, maar in de verte kijken lukt niet meer. Verziendheid is het tegenovergestelde. Van dichtbij zie je niets meer scherp en je merkt dat je armen te kort worden om de klant nog te kunnen lezen.

Lenzen of een bril als hulpmiddel

Op het moment dat je één van de eerder genoemde oogafwijkingen hebt, kun je dit corrigeren door middel van een bril of met lenzen. Een bril is natuurlijk veel gemakkelijker in gebruik, want je kunt deze naar believen op- en afzetten en lekker met een zakdoek schoonmaken. Bij lensen ligt dat wat anders. Lenzen moet je écht onderhouden en iedere avond uitdoen voor de nacht. Voordeel van lenzen is het feit dat je hiermee scherper kunt zien omdat ze direct op het oog gedragen worden. Lenzen corrigeren de ogen dus veel beter dan een normale bril.

En dan de computerogen

Voor het werk of gewoon voor de hobby, maar steeds meer en meer mensen brengen meer dan 4 uur per dag door achter een scherm. Hierdoor loop je de kans om last te krijgen van computerogen. Dit heeft vooralsnog nog niets te maken met ver- of bijziendheid, maar kan wel de aanleiding zijn voor één van deze twee oogafwijkingen.

Een paar vragen die je naar alle eerlijkheid even moet beantwoorden:

Pas je werkplek aan!

Als je op één of meerdere vragen een ‘ja’ als antwoord hebt gegeven, dan worden je ogen té veel belast. Je moet dan een aantal aanpassingen aan je werkstijl en aan je werkplek doen. Je kunt dit eventueel doen in samenspraak met je Arbo-arts of iemand anders die binnen jouw bedrijf belast is met de arbeidsomstandigheden.

Een paar voorbeelden van maatregelen die je kunt nemen:

Pas je werkplek tijdig aan en neem ook andere maatregelen. Doe je dit niet, dan kunnen computerogen gemakkelijk ontaarden in permanente oogafwijkingen zoals bijziendheid of verziendheid.