We hebben allemaal wel op de een of andere manier angst voor iets: De één is bang voor spinnen, terwijl de ander een plaatje van een slang niet eens kan verdragen. Iedereen gaat hier ook op zijn of haar eigen manier mee om. Dit geldt voor zowel volwassenen als voor kinderen.

Waarvoor dient angst?

Angst en bang zijn is een onderdeel van het leven. Zowel kinderen als volwassenen zijn wel eens bang in een bepaalde situatie. Afhankelijk van de leeftijd kan dit heel erg uiteenlopen van bang zijn in het donker tot bang zijn voor een bepaald dier of voor vreemden. Maar waarvoor dient angst? Angst is een erg belangrijk overlevingsmechanisme om je te helpen je lichaam te beschermen tegen dreigend gevaar. Angst voor iets betekend dat je je moet verweren, of heel erg snel wegrennen. Een manier om te overleven. Dankzij deze zelfde angst ben je bijvoorbeeld voorzichtig in het verkeer, bang om een ongeluk te krijgen. Of ben je op je hoede als je door een donker steegje loopt, bang om een vreemde tegen te komen of om overvallen te worden. Angst is dus een heel mooi mechanisme van je lichaam om jezelf uiteindelijk te beschermen.

Angst bij kinderen

Angst bij kinderen werkt in basis hetzelfde als de angst bij volwassenen. Het enige verschil is dat bij kinderen de angst op een ander niveau ligt. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bang zijn voor een onbekende omgeving of voor harde geluiden, terwijl wij daar, als volwassenen, allang overheen gegroeid zijn. Wij weten wat ons te wachten staat, kinderen kunnen dat nog niet inschatten.

En zo zijn er nog veel meer op te noemen.

Hoe ga je hier als ouder mee om?

Hoe je hiermee omgaat is erg afhankelijk van het kind zelf: Temperament, leeftijd, wat is de basis van de angst etc. Toch moet je als ouder meer doen, maar dan wel stapje voor stapje. Als dit soort processen té snel gaan, zal het kind zich alleen maar onbegrepen voelen omdat ze jouw tempo in geestelijke zin niet bij kunnen houden.

Erover praten
Een eerste stap is om met je kind te praten over de angst. Laat het kind proberen uit te leggen waarom deze bang is, en wat de grondslag hiervan is. Is er iets voorgevallen in het kleine leventje waar je geen weet van hebt?

Neem je kind serieus
Ga de angst van je kind niet bagatelliseren door te zeggen dat ze zich niet aan moet stellen. Neem het serieus en, nogmaals, praat er over met je kind.

Kleine stapjes
Je moet je kind nooit dwingen om zijn angsten onder ogen te zien. Als het kind bang is in het donker, ga dan niet expres met haar in een donkere kamer staan om te kijken hoe ze reageert. In plaats daarvan kun je het kind leren hoe het licht aan te doen, en in ieder geval een lampje gedurende de nacht laten branden. Als je kind bang is voor honden, ga dan bijvoorbeeld samen (plaatjes)boekjes lezen over honden. Nogmaals: Stapje voor stapje…

Angst gaat gelukkig ook weer over

Gelukkig gaan met de jaren de angsten ook weer over. Kinderen zijn over het algemeen slim, en vinden zelf ook oplossingen om hiermee om te kunnen gaan. Ze zoeken bijvoorbeeld troost bij hun favoriete knuffel of gaan hier op een andere manier creatief mee om.