Er is ook zo veel te doen in de ochtend: Jezelf douchen en aankleden, ontbijt klaarzetten, de kids roepen, en nog eens roepen, en nog eens…. En dan zorgen dat ze op tijd op de fiets stappen. En, oh ja, je moet zelf ook nog je tas pakken en op tijd in de auto zitten. Maat toch eerst even die wasmachine aanzetten, anders hebben de kids morgen niks om aan te trekken. Herkenbaar?

Ochtendstress is een ontzettend slecht begin van de dag. Niet alleen omdat het dan even extreem druk is, maar het drukt over het algemeen een hele zware stempel op de dag: Als je ochtend wat later bent door alle stress en drukte, hol je de hele dag achter de feiten aan.
Een ander belangrijk gevolg van ochtendstress is het feit dat je in veel gevallen je eigen ontbijt maar achterwege laat, omdat je simpelweg geen tijd meer hebt. Hoe begrijpelijk ook, maar helemaal fout!

Niet alleen is het erg vervelend op dat moment, maar daarmee geef je ook een heel slecht voorbeeld voor de kids, als onderdeel van hun opvoeding. Als je in de ochtend continue bezig bent om je kind aan te sporen, 5 x roepen dat ze op moet staan en zich moet haasten, leert je kind om daarop te vertrouwen en gaat uiteindelijk pas wat doen na herhaalde herinneringen. De eigen verantwoordelijkheid is daarin dus ver te zoeken. Als je jezelf, en daarmee je kids, een ochtendroutine aanleert zal de eigen vaardigheid van de kids hierin je uiteindelijk alleen maar ontlasten. Resultaat: Een veel fijner begin van de dag!

Hoe kun je dit aanpakken?

Het is voor iedere situatie (gezinssamenstelling en tijd van opstaan) verschillend, maar met de volgende tips kom je waarschijnlijk een heel eind:

De avond ervoor:

De ochtend:

Het klinkt allemaal een beetje als een operatie met militaire discipline, maar met name in de grotere gezinnen is het dat ook!