Als je eerder een hartinfarct hebt gehad, ben je logischerwijs voorzichtig met alle activiteit tussen de lakens. De inspanning van de seks, en de invloed hiervan op je hartritme maakt veel mensen bang. Bang om nog eens een hartinfarct te krijgen. Maar is het wel nodig om je hier zorgen over te maken?

Het ouder worden: seksuele problemen

Exacte cijfers zijn hierover niet bekend, maar de medische wetenschap vermoed dat tussen de 30% en de 40% van de mensen met een hart- of vaatziekte last heeft van een of andere vorm van één of meerdere seksuele problemen. Denk hierbij aan moeite bij het krijgen van een orgasme, een lager libido of erectiestoornissen. Hoewel deze symptomen veel vaker voor kunnen komen naarmate je ouder wordt, hebben mensen met een hart- of vaatziekte hier sneller last van.

Sommigen vinden het wel goed zo, en stoppen gewoon met de seks, maar anderen kunnen en willen dat niet accepteren. En gelijk hebben ze! Want seksuele activiteit is helemaal niet aan leeftijd gebonden.

Bijvoorbeeld erectieproblemen kunnen het gevolg zijn van één of meerder risicofactoren die ook gelden voor hart- en vaatziekten. Problemen met de erectie kan dus een indicator zijn voor hart- en vaatziekten. Aan de andere kant kunnen erectieproblemen ook het gevolg zijn van dezelfde hart- en vaatziekten.

Laat je niet verleiden door allerlei oppeppende middelen die op internet aangeboden worden! In de meeste gevallen weggegooid geld, en daarnaast weet je niet wat je slikt. Op het moment dat je last hebt van erectieproblemen kun je beter een afspraak met je huisarts maken voor een betere oplossing, of je zoekt het in de natuurlijke middelen om een betere erectie te krijgen of om het libido te verhogen.

Wel of geen seks als je last hebt van je hart?

Patiënten die last hebben van hart- en vaatziekten, en/of eerder een hartinfarct gehad hebben gehad, en die nog gewoon kunnen tuinieren, de vloer schrobben, een fikse wandeling maken of andere inspannende werkzaamheden kunnen doen zonder dat ze pijn op de borst krijgen, hoeven zich geen zorgen te maken dat vrijen een probleem kan veroorzaken.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een en ander wel afhankelijk is van de status van zichzelf of van de sekspartner. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het extra spanning geeft op het moment dat je vreemdgaat. Het vrijen zal onbewust inspannender zijn dan seks met je eigen partner.

De kans dat je een hartaanval krijgt tijdens het vrijen, is overigens héél erg klein, zelfs als je al eerder last gehad hebt van een hartinfarct.

Op het moment dat je tijdens het vrijen een pijn op je borst voelt, doe het dan even een paar minuten wat rustiger aan. Vrijen kan ook heerlijk zijn zonder dat je je vreselijk inspant! Wissel dit regelmatig af.

Overigens kan het vrijen op zich ook een onderdeel zijn van inspanningsoefeningen om je inspanningsvermogen te verhogen, mits je niet overdrijft.

Het is beter om regelmatiger seks te hebben met een afwisselende inspanning, dan zo nu en dan seks te hebben met een onnodige hoge inspanning.