Je kunt de TV niet aanzetten, of er zijn wel weer reclames voor light-producten. Allemaal stuk voor stuk met veel beloftes voor afvallen en gezonder leven. De afbeeldingen van slanke vrouwen op de verpakking zorgt er voor dat het product inderdaad verkocht wordt, want dit impliceert heel duidelijk dat het een bijdrage levert aan een gezond voedingspatroon. Maar het is en blijft marketing. In hoeverre zijn light-producten belangrijk?

Wetgeving: 30% minder

Volgens de wet mag een product niet eerder ‘light’ op de verpakking zetten en gebruiken in de reclame, als het ook minimaal 30% minder vet, suiker en/of calorieën bevat dan de normale uitvoering van het product. De fabriek is wettelijk verplicht om duidelijk op de verpakking te zetten om welke stof het gaat. In veel gevallen is dit niet zo duidelijk als je zou willen, dus altijd even goed de kleine lettertjes lezen is mijn advies!

Afvallen met light-producten

Het is niet altijd even logisch misschien, maar het gebruik van alléén maar lightproducten is beslist géén garantie dat je ook daadwerkelijk af gaat vallen. Naast heel veel andere persoonlijke factoren, is het bij light-producten nog steeds zo dat minder calorieën nog steeds calorieën zijn, en minder vet in een product nog niet betekend dat het vetarm is. Een mooi voorbeeld is een light-dessert. Deze bevat nog steeds veel meer calorieën dan bijvoorbeeld een normaal stuk fruit zoals een appel. Bovendien geeft het eten van light-producten een schijngevoel van veiligheid: Je bent snel geneigd om wat extra te nemen, want het is een light-producten. Neem je dus wat meer, dan zit je wederom op het niveau van een ‘normaal’ product.

Producten die het label ‘light’ dragen moeten dus net als de normale producten met mate gegeten worden. Het mag beslist geen géén reden zijn om maar extra te nemen, omdat het light is.

Lightproducten met een duidelijk voordeel

Er zijn ook producten waar de lightversie wel degelijk een duidelijk voordeel heeft, met name de producten waar normaal weinig andere, vreemde, stoffen aan worden toegevoegd. Een mooi voorbeeld hiervan is kaas. Kaas in de lightversie is een hele goede vervanger voor normale kaas, mits er natuurlijk niet een extra plakje op de boterham gelegd wordt.

Frisdranken

Ondanks het feit dat je beter water kunt drinken, kun je beter light-frisdranken nemen dan een gewone frisdrank. Wel is het zo dat bij light-frisdranken de suiker vaak vervangen wordt door kunstmatige zoetstoffen. Een veelgebruikte kunstmatige zoetstof is Aspartaam, ofwel E941. Het gebruik hiervan wordt al sinds jaar en dag door tegenstanders bestreden, want het gebruik van aspartaam zou voor andere lichamelijke en geestelijke klachten kunnen zorgen.

Het is aanbevolen dat een volwassene niet meer dan een halve liter frisdrank per dag drinkt. Bij jongeren ligt deze hoeveelheid op niet meer dan 33 cc, gelijk aan een blikje. Bij kinderen is de maximum aanbevolen hoeveelheid één enkel glas.

De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat je ook met light-producten moet oppassen. Neem nooit meer dan dat je ook met normale producten zou doen. Stap niet in die valkuil van schijnveiligheid!