We hebben er allemaal wel eens last van als we verlegen, opgewonden of onzeker zijn: Je voelt je gezicht warm worden en je gaat blozen. Op zich helemaal niet zo erg, want het is een natuurlijke reactie, maar als dit heel vaak voorkomt kan dit erg gênant zijn.

Het blozen geeft een persoonlijke emotie bloot en daardoor laat je je in je kaarten kijken. Emoties die we op dat moment liever voor onszelf zouden willen houden.

De oorzaak van het blozen

Het ontstaan van blozen is eigenlijk heel erg eenvoudig: Tijdens een emotie gaan de bloedvaatjes in je gezicht wijder worden waardoor er meer bloed naar je hoofd stroomt. Dit is direct te zien doordat de huid dan rood wordt van het extra bloed. Het blozen is over het algemeen een reactie op een emotie zoals opgewonden zijn, verlegen zijn, angst hebben, of je schamen. Maar dat is niet de enige oorzaak. Ook bepaalde medicijnen kunnen aanleiding geven tot blozen, ook zonder noemenswaardige bijbehorende emotie. Ook vrouwen in de menopauze kunnen last krijgen van opvliegers die heel vaak samen gaan met blozen.

Het voorkomen van blozen

Blozen is iets wat je heel snel kunt herkennen, zowel bij jezelf als bij een ander. Als er een hevige emotie is, gaat het bloed naar het hoofd stijgen en stroomt door de tijdelijke verwijdde bloedvaatjes in de gezichtshuid. Op het moment dat diegene in de spiegel kijkt, is het duidelijk zichtbaar dat de kin, de wangen, de neus en het voorhoofd rood zijn/worden. Op zich kun je hier weinig aan doen. Het is een reflex waar je geen controle over hebt. De beste manier is om er geen aandacht aan te besteden, of aan totaal iets anders gaan denken.

Oplossingen voor blozen

Als volwassenen last hebben van blozen, wordt er soms even om gelachen, maar heeft dat meestal geen verstrekkende gevolgen. Voor pubers ligt dit even anders. In deze leeftijdsgroep zijn de jongens en meisjes constant bezig met hun uiterlijk. Ze zijn stuk voor stuk onzeker hierover en kunnen blozen dus even niet gebruiken hierbij. Ook de onzekerheid op zich kan al leiden tot verlegenheid of een andere emotie waardoor je juist weer gaat blozen.

Als we puur medisch naar de ‘aandoening’ blozen kijken, is er weinig aan te doen. Wel kunnen er bepaalde medicijnen zoals angstremmers en bètablokkers voorgeschreven worden. Deze verminderen het blozen wel enigszins, maar hebben ook weer allemaal bijwerkingen waar je ook weer niet op zit te wachten.

Een andere oplossing is een behandeling van een psycholoog. Deze kan je leren hoe je op een andere manier met je emoties, angst en/of nervositeit om kunt gaan. Het resultaat kan, afhankelijk van de persoon, tweeledig zijn. Het blozen wordt minder of verdwijnt zelfs helemaal, of je leert hoe je om kunt gaan met het blozen. Overigens verdwijnt het blozen voor het grootste deel naarmate je ouder wordt. Dit heeft meestal niets met het blozen op zich te maken, maar meer met het beheersen van emotie naarmate je ouder en wijzer wordt.

In hele extreme gevallen kan er ook operatief ingegrepen worden. Hierbij worden dan de bloedvaten, die verantwoordelijk zijn voor het blozen, doorgesneden. Maar deze operatie is beslist niet zonder risico’s.