Als je als vrouw aan het sporten bent, is het belangrijk om een goede sportbeha te dragen. Speciaal als je een sport beoefent waarbij het lichaam, en dus ook de borsten, veel schokken op moet vangen. Een sportbeha is niet alleen erg comfortabel, maar geeft ook de nodige ondersteuning om latere problemen te vermijden.

Je borsten hebben géén eigen spieren

Borsten hebben geen spieren, maar bestaan alleen maar uit vetweefsel en klieren. Het is alléén de huid die alles bij elkaar houdt, samen met de banden van het bindweefsel. Deze zijn uiteindelijk verbonden met de onderliggende borstspieren.

Bij sommige sporten waarbij het lichaam veel schokken op heeft te vangen, zoals lopen, joggen, dansen, tennis, aerobics etc. hebben de borsten een hele grote druk- en trekkracht te verduren. Dit moet worden opgevangen door de huidstructuur en de borstweefsels. Maar deze zijn niet zo sterk als normale spieren, dus kan dat schade aanbrengen aan de borsten. Dit leidt niet alleen tot pijn in de borsten zelf, maar ook tot nek- en rugpijn. Op de langere duur kan er blijvend letsel optreden, naast een veel grotere kans op hangborsten op latere leeftijd. Allemaal zaken die we beslist niet willen.

De oplossing? Kies een goed passende sportbeha, zodat deze kan helpen om de schokken op te vangen. Beter voor je gezondheid en veel comfortabeler!

Kies de beha die past bij jou en jouw sport

Deels afhankelijk van de grootte van je borsten, kun je kiezen uit drie types sportbeha’s:

De Compressiebeha

Deze beha bestaat uit één enkele lap elastisch materiaal, in combinatie met gekruiste banden op de rug. De borsten worden tegen de ribbenkast aangedrukt. Een diep decolleté kun je dus even vergeten. Vanwege het feit dat de borsten stevig tegen de borstkas aan worden gedrukt, maakt deze beha vooral geschikt voor vrouwen met kleine tot middelgrote borsten.

De Ingekapselde Beha

Deze bestaat uit niet-elastisch materiaal, maar wel uit 2 afzonderlijke cups. De beha is uitgevoerd zonder enige beugels, maar wel met een brede elastische band aan de onderzijde. Dit type sportbeha wordt vooral aangeraden bij sporten met een hele intensieve beweging, en/of voor vrouwen met grotere borsten vanaf cup D.

De Combinatiebeha

Deze BH is een combinatie van de twee eerder genoemde types. Ondanks het feit dat dit redelijk ideaal klinkt, wordt dit type toch afgeraden. De beha is té universeel. Het is beter om een beha te kopen die past bij jouw type sport.

Sportbeha’s worden ook vaak gelabeld op basis van de intensiteit van de sport. Zo kunnen we 4 types beha’s onderscheiden:

Low-Impact beha

Geschikt voor sporten waarbij het lichaam weinig tot geen schokken hoeft op te vangen. Den hierbij bijvoorbeeld aan fietsen, golfen, yoga, tai-chi of wandelen.

Medium Impact beha

Als de activiteiten wat intenser worden, is het belangrijk om ook de beha aan te passen. Een medium Impact beha kun je gebruiken voor onder andere: skaten, dansen, nordic walking en skiën.

High Impact beha

Voor sporten met hele intensieve bewegingen, wordt altijd een High Impact beha aangeraden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ballet, atletiek, tennis, mountain bike, snowboarden. Ook wordt dit type aangeraden voor vrouwen met een zware boezem, ongeacht de sport.

Extreme Impact beha

Wil je extreme bescherming van je borsten, kies dan een Extreme Impact beha. Vooral van belang bij paardrijden, karate, boksen en judo.

Nog een laatste tip

Net als bij een normale beha, is het bij een sportbeha van heel groot belang om deze goed te passen. De pasvorm moet echt perfect zijn voor een maximaal resultaat. Misschien een overbodige opmerking, maar er lopen nog steeds heel veel vrouwen rond met een slecht passende beha, met alle gevolgen van dien op latere leeftijd.